Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 9

Glide to success with Doorsteptutor material for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

107. Insurance is a

(a) contingent contract

(b) wagering contract

(c) contract of indemnity

(d) contract of guarantee

Ans: (a)

108. ‘A’ is charged with travelling on a railway without a ticket, the proving that he had a ticket is on

(a) prosecution

(b) accused

(c) complainant

(d) prosecution witness

Ans: (b)

109. Who amongst the following is an expert under the Indian Evidence Act

(a) handwriting expert

(b) fingerprint expert

(c) ballistics expert

(d) All of the above

Ans: (d)

110. Case of Pakala Narayan Swami versus King Emperor is related with

(a) Section 6 of the Indian Evidence Act

(b) Section 21 (1) of the Indian Evidence Act

(c) Section 32 (1) of the Indian Evidence Act

(d) Section 41 of the Indian Evidence Act

Ans: (c)

111. Adultery is an offence committed

(a) with the consent of a married woman

(b) with the: consent of a woman

(c) without the consent of a woman but with the consent of her husband

(d) with the consent of a minor girl

Ans: (a)

112. The maxim ‘Ignorantia facit excusat’ relates to

(a) Section 75 of the Indian Penal Code

(b) Section 76 of the Indian Penal Code

(c) Section 77 of the Indian Penal Code

(d) None of the above

Ans: (b)

113. A Chief Judicial Magistrate may pass a sentence of imprisonment

(a) not exceeding seven years

(b) exceeding seven years

(c) for life

(d) None of the above

Ans: (a)

114. Section 2 (h) of the Code of Criminal Procedure defines the term

(a) Investigation

(b) Charge

(c) Inquiry

(d) Offence

Ans: (a)

115. Which Section of the Code of Criminal Procedure provides a protection to the members of Armed Forces from arrest.

(a) Section 41

(b) Section 45

(c) Section 46

(d) Section 50

Ans: (b)

116. If parties to a Hindu marriage are sapinda to each other, the marriage is

(a) void

(b) voidable

(c) valid

(d) None of these

Ans: (a)

117. Under Mitakshara School Coparcenary interest devolves by

(a) representation

(b) survivorship

(c) obstructed heritage

(d) unobstructed heritage

Ans: (b)

118. Which one of the following Sections of the Transfer of Property Act defines “Transfer of Property” ?

(a) Section 3

(b) Section 4

(c) Section 5

(d) Section 6

Ans: (c)

119. The gift of future property is

(a) void

(b) voidable

(c) valid

(d) conditionally void

Ans: (a)

120. In which of the following conditions the lease can be terminated

(a) efflux of time

(b) on termination of lessor՚s interest or power

(c) on merger

(d) All of the above

Ans: (d)

Developed by: