Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 1

Get top class preparation for CLAT right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate it by choosing the appropriate alternative.

1. The dead skin cast off by a snake.

(a) Bough

(b) Slough

(c) Peeling

(d) Borough

Ans: (b)

2. Science dealing with bird life.

(a) Zymology

(b) Ornithology

(c) Etymology

(d) Philology

Ans: (b)

3. One who is from 60 to 69 years old.

(a) Sexton

(b) Sexologist

(c) Sexagenarian

(d) Sextuplet

Ans: (c)

4. Someone who keeps bees.

(a) Apiarist

(b) Horticulturist

(c) Ornithologist

(d) Pathologist

Ans: (a)

5. Speaking one՚s thoughts aloud to oneself.

(a) Apostrophize

(b) Memories

(c) Soliloquize

(d) Solemnize

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 6 to 15) In the following questions, you have a brief passage with ten questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

  • In a small hill town, there lived a thief. He was very smart and before breaking into houses for theft he used to enquire about the lifestyles of the people staying in that house. Then at the dead of night he used to commit theft.
  • Dhanpatrai was a moneylender living in the same town. He was thrifty and never wasted money. He had a daughter named Laxmi. The thief knew that Dhanpatrai was rich and he had a lot of Jewellery with him. Smartly the thief found out the location of the house and designed the theft. One night, getting up to the roof of the house he started removing the roof-covering made of earthen tiles.
  • The moneylender heard the sound and was sure that a thief was on the roof of the house. Now, he had to create some ploy. He hit upon a plan. “Laxmi, Laxmi” he called out to his daughter who was sleeping. “Laxmi, I hope our money-box and Jewellery are kept in the ceiling,” he asked cleverly.
  • In hill area, to keep house warm in winter, houses have a thatched roofing and below that, a wooden ceiling. Certain things used to be kept in the space between the roofing and wooden ceiling. So, when the thief heard the question put by Dhanpatrai, he thought that there was a ceiling below the thatched roof. So, he jumped down.
  • But actually, in the house there was no wooden ceiling. So, the thief fell to the floor of the house which was about fifteen feet below and broke his leg.
  • Immediately the moneylender called all the neighbours and they handed over the thief to the police. He saved his house from being burgled, with his ingenuity.

6. What was the role of Laxmi in this episode?

(a) She called people and scared the thief

(b) Laxmi sent the people for police

(c) She asked Dhanpatrai to call the people

(d) Her name was used to misguide the thief

Ans: (d)

7. How did the thief enter the house of Dhanpatrai?

(a) By removing the tiled top of the house

(b) By removing the wooden ceiling

(c) By opening the door with duplicate key

(a) Only (a)

(b) Only (b)

(c) Only (c)

(d) Both (a) and (b)

Ans: (a)

8. Where was the Jewellery actually kept?

(a) Inside the bed on which Laxmi was sleeping

(b) On the thatched roof top

(c) Below the pillow of Dhanpatrai

(d) There is no mention of Jewellerys location

Ans: (d)

9. What was the quality of the thief?

(a) He was expert in removing roof tops

(b) Before theft he used to study the lifestyles of residents

(c) He was accurate in identifying his victim

(d) He was liked by the people and the police

Ans: (c)

10. Who was Dhanpatrai?

(a) The father of the thief

(b) The moneylender who used to keep valuables on the roof

(c) A cunning and crafty man

(d) The father of Laxmi

Ans: (d)

11. Who called the police?

(a) The son of Dhanpatrai

(b) The daughter of Dhanpatrai

(c) Dhanpatrai himself

(d) None of the above

Ans: (c)

Developed by: