Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 10

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

133. Principle When any person dishonestly takes any moveable property, out of the, possession of any other person without his consent, he is guilty of theft. Facts A entered the study room of Y and takes away a book with the intention to return it.

(a) A commit theft because the book has been taken without Y’s consent

(b) A does not commit theft because he intends to return the book

(c) A commit theft because he has moved the book from Y’s house

(d) A commit theft because he has taken a book which is moveable property

Ans: (b)

134. Principle

(1) A person who is usually of sound mind, but occasionally of unsound mind may not make a contract when he is of unsound mind.

(2) A person who is usually of unsound mind but occasionally of sound mind may make a contract when he is of sound mind.

Facts A property worth about Rs. 25000 was agreed to be sold by a person for Rs. 7000 only. His mother proved that he was a born idiot incapable of understanding the transaction. Decide

(a) sale is void

(b) sale is not void because he was idiot but know about the money

(c) sale is not void because money was already accepted

(d) None of the above

Ans: (a)

135. Principle Liability of a person depends upon his act.

Facts One evening a delivery boy from M/s KT Dass and Co. delivered a carton of sweets at Mr Chatterjee’s residence. The delivery boy told Mrs. Chatterjee that the sweets were ordered by her husband. When Mr Chatterjee came home in the evening, he told his wife that he did not order any sweets. Nevertheless, the entire family finished all the sweets. Next day morning the delivery boy came again to Mr Chatterjee’s residence and explained that by mistake he delivered to the carton to them, in fact it was to be delivered to their next-door neighbour, Mr Banerjee. When Mr Chatterjee told him that they had already consumed the sweets, the boy on behalf of his employer asked Mr Chatterjee to pay the price of sweets.

(a) M/s KT Dass and Co have no right to claim the price because there was a serious mistake on the part of their employee

(b) M/s KT Dass and Co. cannot claim the price because the sweets were not ordered by Mr. and Mrs. Chatterjee at all

(c) M/s KT Dass and Co cannot claim the price because there was no contract or agreement between them

(d) M/s KT Dass and Co are entitled to claim the price from Mr and Mrs. Chatterjee because they consumed the sweets without ascertaining why they were delivered to them and because they enjoyed the sweets though they did not order them

Ans: (d)

136. In a certain code PAGE is written as ‘3%7@’, SORE is written as 8©9@. How is ‘PEAS’ written in that code?

(a) 3@©8

(b) 3@%9

(c) 3@%8

(d) 3%@8

Ans: (c)

137. Among A, B, C, D and E each scoring different marks in a test, C scored more than D but not as much as E. E scored more than A who scored less than B. Who score third highest marks?

(a) B

(b) A

(c) C

(d) Data inadequate

Ans: (d)

138. How many such pairs of letters are there in the word ‘CONFIRM’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 134 to 140) Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the center. C is fourth to the left of F who is fifth to right of E. D is third to the right of A who is not immediate neighbour of E of F. B is third to left of H who is not immediate neighbour of E.

139. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above sitting arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) HFE

(b) DCG

(c) BHF

(d) AEF

Ans: (d)

140. Who is between D and E?

(a) C

(b) B

(c) A

(d) Data inadequate

Ans: (b)

141. Which of the following pairs are sitting between A and D?

(a) FB

(b) GB

(c) FG

(d) FE

Ans: (c)

142. Who is third to the right of E?

(a) B

(b) F

(c) D

(d) None of these

Ans: (d)