Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 13

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 166 to 170) In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer

(a) if only course of action I follows

(b) if only course of action II follows

(c) if either course of action I or course of action II follows

(d) if both courses of action I and II follow

166. Statement An increasing number of graduates produced by Indian universities are unemployable.

Courses of action

I. Colleges and Institutes of higher learning should be given greater autonomy to decide course content.

II. World class foreign universities should be encouraged to set up campuses in India.

Ans: (a)

167. Statement Heavy rains hit the state during October, just before the State Assembly elections and caused heavy damage to standing crops in most parts of the state.

Courses of action

I. Elections should be postponed giving candidates the opportunity to campaign.

II. The Government should announce a relief package for those who are affected.

Ans: (b)

168. Statement Cell phone users have found that tariff plans are not as attractive as promoted by telecom companies and complained to regulatory authority about the same.

Courses of action

I. The regulatory authority should direct telecom companies to be transparent on the tariff structure of all plans.

II. The government should restrict the number of telecom companies operating in the country.

Ans: (a)

169. Statement A number of school children in the local schools have fallen ill after the consumption of their subsidized tiffin provided by the school authority.

Courses of action

I. The tiffin facility of all schools should be discontinued with immediate effect.

II. The government should implement a system to certify the quality of tiffin provided by the school.

Ans: (b)

170. Statement The dolphin population in India has been decreasing sharply over the past few years.

Courses of action

I. Dolphins should be declared an endangered species and be bred in aquariums or protected areas.

II. Locals should be enlisted to protect dolphins.

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 171 to 175) In each question below, is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

171. Statement The economic condition of the country has worsened.

Assumptions

I. The government has failed to tackle economic problems.

II. People are not cooperating with the government.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (a)

172. Statement The next meeting of the Governing Board of the Institute will be held after one year.

Assumptions

I. The Institute will remain in function after one year.

II. The Governing Board will be dissolved after one year.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (a)

173. Statement Market trends are changing continuously and with increasing competitiveness, the consumer’s demands with respect to the prices and quality are gradually increasing.

Assumptions

I. The consumers did not care for the prices and quality earlier.

II. Market competitiveness is not favorable for the consumers.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (d)

174. Statement “A visit of school children to forest to widen their knowledge of natural resources has been arranged.” A notice in the school.

Assumptions

I. Forests are full of natural resources.

II. Children are likely to learn from their interaction with the new environment.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (d)