Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 14

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

175. Statement In view of the violent situation due to students’ agitation the state government has decided to close down all the educational institutions in the state for two weeks with immediate effect.

Assumptions

I. The students’ agitation may subside after two weeks.

II. The students may not find a place to come further and continue agitation after the closure of the educational institutions.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 176 to 180) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

S M P 6 3 * $ A 4 L N @ Z 5 # V U 7 E 8 B % T Y X G 2 I & 9 W

176. Which of the following is the third to the left of the fifteenth from the left end?

(a) @

(b) 5

(c) 7

(d) U

Ans: (a)

177. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by an even number and preceded by a symbol?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (a)

178. What should come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement?

P M 3 A $ ‘L z @ #?

(a) U V E

(b) V # E

(c) 7 U 8

(d) V 7 #

Ans: (c)

179. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and hence form a group.

Which is the one that does not belong to that group?

(a) A 4 *

(b) T B Y

(c) 9 I W

(d) V 5 U

Ans: (a)

180. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel and immediately preceded by a consonant?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (b)

181. The number of employees in Companies A, B and C are in a ratio of 4: 5: 6, respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively?

(a) 13: 10: 18

(b) 10: 13: 17

(c) 13: 15: 18

(d) None of these

Ans: (d)

182. A milkman sells 120 liters of milk for Rs. 3360 and he sells 240 liters of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per liter of milk, when he sells 240 liters of milk?

(a) Rs. 2

(b) Rs. 3.5

(c) Rs. 2.5

(d) Rs. 1.5

Ans: (c)

183. A train starts with the speed of 70 km/h with its speed increasing every two hours by 10 km/h. In how many hours will it cover 345 km?

(a) 2 1/4 h

(b) 4 h 5 m

(c) 4 1/2 h

(d) None of these

Ans: (c)

184. If 3/5th of a cistern is filled in 1 minute, how much more time will be required to fill the rest of it?

(a) 40 s

(b) 30 s

(c) 36 s

(d) 24 s

Ans: (a)

185. What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cube?

(a) 9

(b) 450

(c) 50

(d) 300

Ans: (b)