Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 3

Get top class preparation for CTET/Paper-1 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

25. Shashi tried as hard he would to win the race but failed to do so.

(a) as hardly so he could

(b) as hard as he could

(c) hardly so as

(d) so hard that could

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 26 to 30) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

26. Since, the online education system (a)/ has been poorly designed there (b)/ are not many institutes (c)/ that offer this facility. (d)

Ans: (c)

27. Unless the new resolution is (a)/ completely reviewed it (b)/ will cause a great deal of (c)/ trouble for new employees. (d)

Ans: (d)

28. After careful scrutiny of the report (a)/ variety mistakes that had been (b)/ made by the research (c)/ department were found. (d)

Ans: (b)

29. His industrious nature (a)/ and calm temperament (b)/ have endeared him (c)/ to his colleagues and one’s superiors. (d)

Ans: (d)

30. The celebrities that organized (a)/ the marathon were aiming (b)/ to create an awareness (c)/ about the treatment of diabetes. (d)

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 31 to 35) Pick out the most effective word/group of words from those given to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

31. Although he appears to be very ......... in his speech, he is very good at heart.

(a) strong

(b) fine

(c) rude

(d) innocent

Ans: (c)

32. He was wrongly punished although he was not ..........

(a) fault

(b) mistaken

(c) erroneous

(d) guilty

Ans: (d)

33.......... you complete the assignment in time, you will not be allowed to proceed on leave.

(a) If

(b) Unless

(c) Before

(d) When

Ans: (b)

34. In the ......... two months, we will not be able to meet him.

(a) past

(b) last

(c) farther

(d) next

Ans: (a)

35. The festival of Deepawali was ........... by all of us.

(a) performed

(b) enjoyed

(c) spent

(d) engaged

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 36 to 40) The first and the last parts of the sentence/passage are numbered (1) and (6). The rest of the sentence/passage is split into four parts and named (P), (Q), (R) and (S). These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

36. 1. For thousands of millions of years, the Moon has been going round the Earth.

P. However, some of them will still be going round the Earth thousands of years from now.

Q. These artificial satellites are very much smaller than the Moon.

R. Today, however, the Earth has many other satellites, all made by man.

S. During this time, the Moon has been the only satellite of the Earth.

6. Artificial satellites do not fall because they are going too fast to do so.

(a) P R S Q

(b) Q S R P

(c) S R P Q

(d) S R Q P

Ans: (d)

37. 1. Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay were the first to reach the peak of Mount Everest in 1953.

P. While a Nepalese and a Japanese climber have done it three times, the Italian climber Reinhold Messner has done it twice.

Q. Some 164 men and women mountaineers from 21 nations have made the ascent.

R. The mountain still continues to enthrall.

S. Since, then, there has been a succession of climbs.

6. Those wanting to climb Everest must file an application, with the Nepal Tourism Ministry.

(a) P Q R S

(b) S R Q P

(c) S Q P R

(d) S P R Q

Ans: (c)