Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 4

Get top class preparation for CTET/Paper-1 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

38. 1. There is a lot of luck in drilling for oil.

P. The samples of soil are examined for traces of oil.

Q. The drill may just miss the oil although it is near.

R. Sometimes, it may strike oil at a fairly high level.

S. When the drill goes down it brings up soil.

6. If they are disappointed at one place, the drillers go to another.

(a) Q P R S

(b) Q R S P

(c) P S R Q

(d) S R Q P

Ans: (c)

39. 1. India is a very old country with a great past.

P. Since, August 1947, she had been in a position to pursue her own foreign policy.

Q. But it is a new country also, with new urges and new desires.

R. But even so, she could not forget the lesson of her great leader.

S. She was limited by the realities of the situation which she could not ignore or overcome.

6. She tried to adapt theory to reality.

(a) P Q R S

(b) Q P S R

(c) S R P Q

(d) R S P Q

Ans: (b)

40. 1. Of all the living creatures on the earth, insects are the most plentiful.

P. In some countries, they are farmers’ greatest enemy.

Q. Locusts are the most dangerous of all, for they will eat almost any green plant and leave cultivated lands bare.

R. Some varieties are very useful to man, like bees from which we get honey and wax, and silkworms which supply us with silk.

S. Other varieties, however, are extremely harmful and do a great amount of damage, especially to crops.

6. Common flies, cockroaches, termites, mosquitoes, and lice are some other insects harmful to man.

(a) P S R Q

(b) S R P Q

(c) R S Q P

(d) Q S R P

Ans: (c)

41. Who was the first woman President of Indian National Congress?

(a) Mrs. Vijayalakshmi Pandit

(b) Mrs. Sarojini Naidu

(c) Dr. Annie Besant

(d) None of the above

Ans: (c)

42. Who was the first woman Chief Justice of a High Court in India?

(a) Miss M. Fathima Beevi

(b) Miss Anna Chandi

(c) Anna George Malhotra

(d) Miss Leila Seth

Ans: (d)

43. Which of the following statements concerning Indian National Flag is correct?

(a) No other Flag is to be placed above it

(b) No other Emblem is to be placed above it

(c) The flag is not to be carried flat

(d) All the above statements are correct

Ans: (d)

44. Our National Song is

(a) Sare Jahan se Achcha

(b) Jana Gana Mana

(c) Vande Mataram

(d) All of the above

Ans: (c)

45. Which is not a film certificate given by Central Film Certification Board?

(a) U

(b) A

(c) U/A

(d) A/U

Ans: (d)

46. What is ‘middle cinema’?

(a) Films made for middle-aged people

(b) Films made for the middle class

(c) A combination of art and commercial films

(d) Films made in the decade of 50s

Ans: (c)

47. Which one is not an element of the process of mass communication?

(a) Message

(b) Channel

(c) Receiver

(d) Telephone

Ans: (d)

48. English magazine ‘The Week’ is a member of the group

(a) Bennet and Coleman

(b) Express

(c) Delhi Press

(d) Malayala Manorama

Ans: (d)

49. Which one is the oldest news agency of India?

(a) UNI

(b) PTI

(c) ANI

(d) UPI

Ans: (b)