Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 5

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

50. The journalist accused by Sonu Nigam with the allegation of male casting couch?

(a) Subhash K. Jha

(b) Prakash K. Jha

(c) Prashant Thakkar

(d) None of the above

Ans: (a)

51. “Because you deserve to know” is the punchline of which newspaper?

(a) The Hindu

(b) The Times of India

(c) The Indian Express

(d) The Hindustan Times

Ans: (d)

52. Where are the hot deserts found?

(a) On the Eastern margins of the tropics

(b) On the Western margins of the tropics

(c) Nearer the Equator

(d) In the middle of the continents

Ans: (b)

53. Why are winters more severe in Southern Hemisphere that in Northern Hemisphere?

(a) Earth is titled towards the Sun in the Northern Hemisphere

(b) Northern Hemisphere receives more sunlight

(c) Because of more iceberg activity in Southern Hemisphere

(d) Southern Hemisphere is less in habited

Ans: (b)

54. On which of the following dates is your shadow at noon the smallest?

(a) December 25

(b) March 21

(c) June 22

(d) February 14

Ans: (c)

55. Ozone layer in atmosphere

(a) produces rain

(b) produces pollution

(c) provides safety to life on earth from ultraviolet radiation

(d) produces oxygen in the atmosphere

Ans: (c)

56. Tetraethyl lead is used as

(a) mosquito repellent

(b) pain killer

(c) fire extinguisher

(d) petrol additive

Ans: (d)

57. Which of the following is used in beauty parlors for hair setting?

(a) Phosphorus

(b) Sulphur

(c) Chlorine

(d) Silicon

Ans: (b)

58. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature?

(a) Bromine

(b) Chlorine

(c) Helium

(d) Phosphorus

Ans: (a)

59. From which mineral is radium obtained

(a) Limestone

(b) Haematite

(c) Pitchblende

(d) Rutile

Ans: (c)

60. What is laughing gas?

(a) Carbon Dioxide

(b) Sulphur Dioxide

(c) Nitrogen Dioxide

(d) Nitrous Oxide

Ans: (d)

61. Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers?

(a) Krishnadev Raya

(b) Vira Narasimha

(c) Sadasiva Raya

(d) Rama Raya

Ans: (a)

62. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?

(a) Lothal

(b) Kalibangan

(c) Harappa

(d) Mohenjodaro

Ans: (a)

63. Nalanda University was a great center of learning, especially in

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Vaishnavism

(d) Tantra

Ans: (a)