Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 4 Part 8

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

92. An accused below the age of 18 years for committing an offence can be tried under

(a) Indian Penal Code (45 of 1860)

(b) Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2000

(c) Both (a) and (b)

(d) being a minor, he is not to be punished

Ans: (b)

93. Economic Justice, an important objective of the Constitution of India, is embedded in the

(a) Preamble

(b) Preamble and Directive Principles

(c) Directive Principles

(d) Fundamental Rights

Ans: (b)

94. “No action lies against the Government for injury done to an individual in the course of exercise of its sovereign functions”. All of the following actions are covered by the above provision, except

(a) improper arrest, negligence, or trespass by police officers

(b) loss of movables from government custody owing to negligence of its officers

(c) injury due to the negligence of servants of the government employed in a railway or a dockyard

(d) administration of justice

Ans: (c)

95. Rule 2 under Section 10 of the Hindu Succession Act, 1956 is

(a) per capita rule

(b) per stirpes

(c) per stirpes per capita rule

(d) rule of exclusion

Ans: (a)

96. Which one of the following mortgages does not require writing and registration?

(a) Usufructuary mortgage

(b) Simple mortgage

(c) English mortgage

(d) Mortgage by deposit of title deeds

Ans: (d)

97. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Child witness: Section 118

(b) Dumb witness: Section 120

(c) Hostile witness: Section 154

(d) Expert witness: Section 45

Ans: (b)

98. Hindu law does not apply to a person who is a Hindu by

(a) birth

(b) conversion

(c) re-conversion

(d) None of these

Ans: (d)

99. Provision of Section 24 of the Hindu Marriage Act, 1955 corresponds to

(a) Section 36 of the Special Marriage Act, 1954

(b) Section 36 of the Indian Divorce Act, 1869

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans: (c)

100. Under Hindu Succession Act, 1956, who amongst the following is not in Class I heir?

(a) Father

(b) Mother

(c) Son

(d) Daughter

Ans: (a)

101. Who can be a guardian in minor’s marriage in Sunni Law?

(a) Mother in the presence of father

(b) Grandmother in the presence of mother

(c) Maternal uncle in the presence of real uncle

(d) Father

Ans: (d)

102. A person who goes underground or evades the jurisdiction of the court is known as

(a) Offender

(b) Underground

(c) Absentee

(d) Absconder

Ans: (d)

103. A person whose fundamental rights are violated can move the High Court under

(a) Article 20

(b) Article 226

(c) Article 32

(d) Article 22

Ans: (b)

104. ‘A’ and ‘B’ contract to marry each other, before the time fixed for the marriage, ‘A’ goes mad, the contract becomes

(a) Voidable Contract

(b) Conditional Contract

(c) Contingent Contract

(d) Void Contract

Ans: (d)