Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 1

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 1 to 4) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is wrongly spelt. Find the misspelt word and indicate your correct response.

1. (a) Unaccompanied

(b) Unaccustomed

(c) Unadopted

(d) Unalloyed

Ans: (d)

2. (a) Boutique

(b) Physique

(c) Opaque

(d) Obleeque

Ans: (d)

3. (a) Admitting

(b) Budgeting

(c) Preferring

(d) Travelling

Ans: (b)

4. (a) Torpedoes

(b) Mosquitoes

(c) Pianoes

(d) Tomatoes

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 5 to 9) In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

No one can seriously pretend to remain unaffected by advertisements. It is impossible to ignore the solicitous overtures to buy this or that article that fill our streets, newspapers, and magazines. Even in the sanctity of our living rooms, advertisers are waiting to pounce on their helpless victims as they tune into their favorite radio or television programmes. In time, no matter how hard we resist, clever little tunes and catch-phrases seep into our subconscious minds and stay there. Though they seem so Varied, all these advertisements have one thing in common; they make strong appeals to our emotions.

5. The word ‘sanctity’ means

(a) vsacredness

(b) privacy

(c) privilege

(d) security

Ans: (b)

6. Which one of the following lines best expresses the meaning of the first sentence in the passage?

(a) All men are influenced by advertisements

(b) Most men are influenced by advertisements

(c) Some men are not influenced by advertisements

(d) Advertisements cannot influence everybody

Ans: (a)

7. To turn a blind eye—its opposite meaning is to

(a) perceive

(b) view

(c) visualize

(d) sight

Ans: (a)

8. The ‘helpless victims’ are the

(a) public

(b) spectators

(c) audience

(d) sellers

Ans: (a)

9. Advertisements are successful when we respond to them

(a) intellectually

(b) blindly

(c) helplessly

(d) emotionally

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 10 to 12) In this section, each of the following items consists of a word in CAPITAL LETTERS, followed by four words. Select the word that is most similar in meaning.

10. EXOTIC

(a) alien

(b) strange

(c) rare

(d) grand

Ans: (b)

11. INCAPACITATE

(a) cripple

(b) strengthen

(c) imprison

(d) invent

Ans: (a)

12. CONGREGATION

(a) concentration

(b) meeting

(c) discussion

(d) judgement

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 13 to 14) In this section, each of the following items consists of a word in CAPITAL LETTERS, followed by four words. Select the word that is farthest in meaning.

13. EXTINCT

(a) recent

(b) distinct

(c) alive

(d) ancient

Ans: (c)