Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 12

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 147 to 151) In each of the questions given below, there is a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and assumptions and then decide, which of the assumption (s) is/are implicit in the statement.

147. Statement During pre-harvest Kharif seasons, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI.

Assumptions

I. There may be a shortage of food grains in the market during this season.

II. The Kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.

III. There may be a demand from the farmers to procure Kharif crop immediately after harvest.

(a) None is implicit

(b) Only I and II are implicit

(c) Only II and III are implicit

(d) All are implicit

Ans: (d)

148. Statement To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation of scientific discoveries in daily life.

Assumptions

I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood.

II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.

III. The State may earn more revenue as more people will engage themselves in self-employment.

(a) Only I and II are implicit

(b) Only III is implicit

(c) Only I and III are implicit

(d) None is implicit

Ans: (a)

149. Statement To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.

Assumptions

I. The price of crude may increase due to less production.

II. The demand of crude may remain same in future.

III. Other countries may continue buying crude from these countries.

(a) All are implicit

(b) Only II and III are implicit

(c) Only I and II are implicit

(d) None is implicit

Ans: (c)

150. Statement “We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view.”—an advertisement.

Assumptions

I. People decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.

II. Uncommon appeal may attract the customers.

III. People may come to see the product.

(a) All are implicit

(b) None is implicit

(c) Only II and III are implicit

(d) Only I and II are implicit

Ans: (a)

151. Statement the Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters.

Assumptions

I. The banks may still give loans to the defaulters.

II. The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.

III. The banks may recover the bad loans through such harsh measures.

(a) All are implicit

(b) None is implicit

(c) Both II and III are implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (c)

152. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending order. What will be the second digit of the newly formed fifth number from your right?

479, 736, 895, 978, 389, 675

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Ans: (c)

153. Choose the odd numeral pair in the following.

(a) 140 - 45

(b) 120 - 35

(c) 110-35

(d) 80 – 25

Ans: (b)

154. In a row of boys facing North, a boy is thirteen from the left. When shifted to his right by three places, he becomes seventeenth from right end of the row. How many boys are there in the row?

(a) 32

(b) 31

(c) 33

(d) 30

Ans: (a)

155. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(a) CUSTOMER: SGPSYYBK

(b) INTEREST: UUHVJYUQ

(c) OVERSEAS: TCHWWKCW

(d) BANKING: HPLOSGI

Ans: (b)