Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 13

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

156. If the first 6 letters of the English Alphabet series are written in reversed order, then the next 6 letters are written in reversed order and so on, and at the end Y is interchanged by Z, then which letter is fourth letter to the right of 13th letter from the left?

(a) M

(b) N

(c) Q

(d) P

Ans: (b)

157. A travel towards East. B travels towards North. C and D travel in opposite directions. D travels towards right of A. Which of the following is definitely true?

(a) B and C travel in opposite directions

(b) C travels towards West

(c) D travels towards North

(d) B and C travel in the same direction

Ans: (d)

158. M earns more than X and less than T. V earns more than M and T. R earns more than only X. Who earns the least among the five of them?

(a) X

(b) V

(c) M

(d) Cannot be determined

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 159 to 163) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

M? 2 D B 7 A 4 * 9 6 $ T + N 5 @ V E W # U 8 F © 3

159. How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (b)

160. If the places of the symbols are interchanged with those of the numbers immediately following them in the given arrangement, then which of the following will be the eleventh from the right end?

(a) V

(b) @

(c) 5

(d) N

Ans: (c)

161. Which of the following is the seventh letter to the left of #?

(a) A

(b) N

(c) T

(d) B

Ans: (d)

162. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?

2 7 B 4 6 9 T 5 N?

(a) @ W E

(b) 5 E V

(c) V U #

(d) V # W

Ans: (d)

163. If the symbols and numbers are dropped from the given arrangement and then the letters are rearranged in alphabetical order, which of the following will be the sixth from the left end?

(a) M

(b) F

(c) N

(d) E

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 164 to 165) Read the information given below carefully and then answer the questions that follow. In a certain code language.

I. ‘she likes apples’ is written as ‘pic sip dip’.

II. ‘parrot likes apples lots’ is written as ‘dip pic tif nit’.

III. ‘she likes parrots’ is written as ‘tif sip dip’.

164. How is ‘parrot’ written in that code language?

(a) pic

(b) dip

(c) tif

(d) Cannot be determined

Ans: (c)

165. Which of the following statement is not necessary in order to answer the above question?

(a) I

(b) II

(c) III

(d) All are required

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 166 to 170) Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

(a) if Statement I is the cause and Statement

II is its effect

(b) if Statement II is the cause and statement, I is its effect

(c) if both the Statements I and II are effects of independent cause

(d) if both the Statements I and II are effects of some common causes

166. I. Computer education has been made compulsory for all the classes by many schools.

II. The current job market prefers computer literate workforce.

Ans: (b)