Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 14

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

167. I. The standard of education in evening colleges of the State has been deteriorating.

II. The standard of school education has been fast deteriorating in the State.

Ans: (d)

168. I. All domestic airlines increased the fares in all sectors with immediate effect.

II. Railways increased the fare of all its classes with immediate effect.

Ans: (d)

169. I. The prices of fruits and vegetables fell over the last few days.

II. The quality of fruits and vegetables improved over the last few days.

Ans: (c)

170. I. Recent floods in the area changed the nutritional contents of the soil.

II. Farmers in the area switched over to cultivating rice instead of wheat.

Ans: (a)

171. How many pairs of letters are there in the word SECURITY each of which has as many alphabets between them as there are in the English alphabetical series?

(a) None

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Ans: (c)

172. If ‘A’ is coded as 1, ‘B’ as 3, ‘C’ as 5 and so on, which of the following is the numerical value of the word ‘FAZED’?

(a) 81

(b) 79

(c) 77

(d) 80

Ans: (b)

173. Which of the following pairs of words have the same relationship as Fan: Heat?

(a) Water: Drink

(b) Light: Night

(c) Teach: Student

(d) Air: Breathe

(e) Food: Hunger

Ans: (b)

174. Q types faster than R but not as fast as V. T types faster than R. S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest?

(a) V

(b) T

(c) S

(d) Data inadequate

Ans: (d)

175. If ‘B x C’ means ‘B is the daughter of C”, ‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and ‘B - C’ means ‘B is the sister of C’, then what does ‘M + N — P x Q’ mean?

(a) M is the brother-in-law of Q

(b) M is the uncle of Q

(c) M is the son-in-law of Q

(d) M is the mother-in-law of Q

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 176 to 180) In the following questions, the symbols @, ©, $, % and * are used with the following meaning as illustrated below.

‘P © Q’ means P is not smaller than Q.

‘P * Q’ means P is not greater than Q.

‘P @ Q’ means P is neither greater than nor smaller than Q.

‘P $ Q’ means P is neither smaller than nor equal to Q.

‘P % Q’ means P is neither greater than nor equal to Q.

Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answers accordingly.

176. Statements K © L, L % O, O @ M, M * N Conclusions

I. N © O II. M $ L

III. K * N IV. L @ N

(a) Only II is true

(b) Only I and II are true

(c) Only I is true

(d) Either I or II is true

Ans: (b)

177. Statements A * B, B $ C, C % D, D © E Conclusions

I. D $ A II. B $ D

III. E % C IV. A @ E

(a) Only I is true

(b) Either I or II is true

(c) Only I and IV are true

(d) None is true

Ans: (d)

178. Statements F S P, P @ R, R © S, S % T Conclusions

I. R % F II. S * P

III. P © T IV. S % F

(a) Only I, II and III are true

(b) Only I and II are true

(c) Only III and IV are true

(d) Only I, II and IV are true

Ans: (d)

179. Statements G % H, H * I, I $ J, J @ K Conclusions

I. G % I II. G % J

III. K $ I IV. H * J

(a) Only I is true

(b) Only II is true

(c) Only I, II and III are true

(d) Either I, II and III are true

Ans: (a)