Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 15

Doorsteptutor material for CLAT is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

180. Statements V@W, W % X, X ⚹ Y, Y $ Z Conclusions

I. Z $ X II. Y _ V

III. W % Y IV. Y@W

(a) Only I and III are true

(b) Only II is true

(c) Only III is true

(d) None is true

Ans: (c)

181. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233.5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number?

(a) 64

(b) 56

(c) 106

(d) Cannot be determined

Ans: (b)

182. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number?

(a) 7

(b) 36

(c) 49

(d) 6

Ans: (a)

183. How long does a train 110 m long running at the speed of 72 km/h take to cross a bridge 132 m in length?

(a) 9.8 s

(b) 12.1 s

(c) 12.42 s

(d) 14.3 s

Ans: (b)

184. In what ratio must water be mixed with milk costing ₹ 12 per liter to obtain a mixture worth ₹ 8 per liter?

(a) 1: 2

(b) 2: 1

(c) 2: 3

(d) 3: 2

Ans: (a)

185. At what time between 9 and 10 o′clock will the hands of a watch be together?

(a) 45 min past 9

(b) 50 min past 9

(c) past 9

(d) past 9

Ans: (c)

186. A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. Her loss per cent is

(a) 10 %

(b) %

(c) %

(d) None of these

Ans: (a)

187. Three taps A, B and C can fill a tank in 12,15 and 20 hours, respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in

(a) 6 h

(b) h

(c) 7 h

(d) h

Ans: (c)

188. Two taps A and B can fill a tank in 12 min and 15 min, respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 min, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?

(a) 7 min and 15 s

(b) 7 min and 45 s

(c) 8 min and 5 s

(d) 8 min and 15 s

Ans: (d)

189. The ratio of income of A and B is 5: 4 and their expenditure is as 3: 2. If at the end of the year, each saves ₹ 800, then the income of A is

(a) ₹ 1700

(b) ₹ 1800

(c) ₹ 2000

(d) ₹ 2200

Ans: (c)

190. A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is

(a) 10 cm

(b) 24 cm

(c) 26 cm

(d) 27.5 cm

Ans: (b)

191. A certain sum becomes ₹ 5290 in 2 year and ₹ 6083.50 in 3 year at Cl. The rate of interest per annum is

(a) 10 %

(b) 12 %

(c) 15 %

(d) 16 %

Ans: (c)