Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 3

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

Directions (Q. Nos. 29 to 33) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate it by choosing the appropriate alternative.

29. That which would burn easily.

(a) Incendiary

(b) Incantatory

(c) Inflammable

(d) Incandescent

Ans: (c)

30. Place of gathering for public discussion.

(a) Platform

(b) Dias

(c) Stage

(d) Forum

Ans: (d)

31. An addition to the end of a letter.

(a) Postscript

(b) Prelude

(c) Post Natal

(d) Post-mortem

Ans: (a)

32. Young cow that has not yet had a calf.

(a) Cowlet

(b) Colt

(c) Ewe

(d) Heifer

Ans: (d)

33. A mournful song (or poem) for the dead.

(a) Ballad

(b) Dirge

(c) Ode

(d) Lyric

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 34 to 36) In each of the following questions four words are given of which two words are most the same or opposite in meaning. Find the two words which are most the same or opposite in meaning.

34. (1) Disciple

(2) Student

(3) Academy

(4) Martyr

(a) 1-3

(b) 3-4

(c) 2-3

(d) 1-2

Ans: (d)

35. (1) Magnetic

(2) Cherished

(3) Valued

(4) Forlorn

(a) 3-4

(b) 1-2

(c) 2-4

(d) 2-3

Ans: (d)

36. (1) Ordinary

(2) Vague

(3) Custom

(4) Exceptional

(a) 1-2

(b) 2-3

(c) 3-4

(d) 1-4

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 37 to 40) In the following items, some parts of the sentence have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled (P), (Q), (R) and (S) to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and indicate your correct response accordingly.

37. The journalist (P) / saw (Q) / countless number of the dead (R) / driving across the field of battle (S)

(a) P Q S R

(b) P Q R S

(c) P S Q R

(d) S R Q P

Ans: (a)

38. Jane planned (P) / some stamps (Q) / to buy (R) / this afternoon (S)

(a) P R Q S

(b) P S Q R

(c) Q R P S

(d) Q S P R

Ans: (a)

39. Her mother when she was (P) / hardly four years old (Q) / began to teach to Neha (R) / English (S)

(a) R S Q P

(b) S R P Q

(c) R S P Q

(d) S R Q P

Ans: (c)

40. Bill had (P) / a friend (Q) / an appointment (R) / to meet (S)

(a) P S R Q

(b) P R S Q

(c) Q S R P

(d) Q R S P

Ans: (b)