Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 5

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

55. Which one of the following is not a marriage portal?

(a) www.shahnai.com

(b) www.bharatmatrimony.com

(c) www.shaadi.com

(d) www.jeevansaathi.com

Ans: (a)

56. Threat of global warming’ is increasing due to increasing concentration of

(a) Ozone

(b) Nitrogen

(c) Sulphur oxide

(d) Carbon dioxide

Ans: (d)

57. When a body is taken from the Earth to the Moon

(a) its weight increase

(b) its weight decrease

(c) its weight remains unchanged

(d) it becomes completely weightless

Ans: (b)

58. Shahtoosh Shawl is made from the hairs of

(a) Hangul

(b) Chinkara

(c) Chiru

(d) Merino

Ans: (c)

59. Environment refers

(a) as the natural world of land, water, air, plants, and animals that exist around it

(b) to the sum total of conditions which surround man at a given point of time

(c) the interacting systems of physical, biological, and cultural elements which are interlinked

(d) All of the above

Ans: (d)

60. Environmental degradation means

(a) overall lowering of environmental qualities

(b) adverse changes brought in by human activities

(c) ecological imbalance because of ecological diversity

(d) All of the above

Ans: (d)

61. What is the average life expectancy in India?

(a) 50 year

(b) 72 year

(c) 64 year

(d) 36 year

Ans: (c)

62. Which one of the following is not correctly matched?

(a) NH 2 — Delhi-Kolkata

(b) NH 4 — Chennai-Thane

(c) NH 3 — Agra-Mumbai

(d) NH 9 — Delhi-Mumbai

Ans: (d)

63. Nagda is well known as a center of production of

(a) steel

(b) automobiles

(c) viscose staple fiber

(d) electric motors

Ans: (c)

64. Where is the college of defense management located?

(a) Dehradun

(b) Wellington

(c) Pune

(d) Secundrabad

Ans: (d)

65. In which State is the hydel power project Nathpa Jhakari located?

(a) Himachal Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Jammu and Kashmir

(d) Madhya Pradesh

Ans: (a)

66. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Steel Plant)

List-II (State)

A. Bhilai Steel Plant

1. Karnataka

B. Bokaro Steel Plant

2. Tamil Nadu

C. Visvesvaraya Steel Plant

3. Andhra Pradesh

D. Salem Steel Plant

4. Chhattisgarh

5. Jharkhand

(a) 5 4 3 1

(b) 4 5 1 2

(c) 5 4 2 3

(d) 4 5 3 1

Ans: (b)

67. Which of the following States has the highest production of coffee in India?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

Ans: (a)

68. The length of the entire Indian coastline is

(a) 5000 km

(b) 5500 km

(c) 7516.6 km

(d) 5800 km

Ans: (c)