Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 6

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

69. The Bodo language is spoken in which of the following States?

(a) Mizoram

(b) Tamil Nadu

(c) Asom

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (c)

70. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes?

(a) Steel

(b) Graphite

(c) Tungsten

(d) Diamond

Ans: (d)

71. Which form of phosphorus is used in safety metals?

(a) Red Phosphorus

(b) White Phosphorus

(c) Yellow Phosphorus

(d) Black Phosphorous

Ans: (a)

72. Stainless steel is an alloy of

(a) Iron, Carbon and Nickel

(b) Iron and Manganese

(c) Iron, Chromium and Zinc

(d) Iron, Chromium and Nickel

Ans: (d)

73. Which of the following is not correctly matched?

(a) Galena: Lead Sulphide

(b) Green Vitriol: Copper sulphate

(c) Plaster of Paris: Calcium sulphate

(d) Calomel: Mercurous Chloride

Ans: (b)

74. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

(a) Lead

(b) Tin

(c) Zinc

(d) Mercury

Ans: (d)

75. In 1757, Siraj-ud-Daula was defeated by

(a) Canning

(b) Hastings

(c) Clive

(d) Cornwallis

Ans: (c)

76. When Akbar was young his guardian was

(a) Hemu

(b) Faizi

(c) Abul Fazal

(d) Bairam Khan

Ans: (d)

77. The foundation of Ling raj temple was laid by

(a) Yayati Keshari

(b) Lalitendu Keshari

(c) Narasimha Dev

(d) Pratap Rudra Dev

Ans: (a)

78. Subhash Chandra Bose set up the provisional Government of Free India in

(a) Burma

(b) Singapore

(c) Thailand

(d) Indonesia

Ans: (b)

79. The world’s first drainage system was built by the people of

(a) Egyptian Civilization

(b) Indus Valley Civilization

(c) Chinese Civilization

(d) Mesopotamia Civilization

Ans: (b)

80. Which of the following works of historical significance was composed by Kautilya?

(a) Arthashasthra

(b) Darshan shastra

(c) Sama sastra

(d) None of these

Ans: (a)

81. Which of the following musical instruments is a wind instrument?

(a) Sitar

(b) Shehnai

(c) Santoor

(d) Veena

Ans: (b)

82. Which of the following is a fundamental tenet of Buddhism?

(a) Right conduct

(b) Idol worship

(c) Belief in one God

(d) Right knowledge

Ans: (a)