Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 8

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

97. Who is a Hindu among following?

(a) A legitimate child of Sikh male and Jain female

(b) An illegitimate child of Sikh male and Jain female

(c) An illegitimate child of Hindu male and Parsi female and who was brought up as a Hindu

(d) All of the above

Ans: (d)

98. Consent theory of divorce was introduced in the Hindu Marriage Act, 1955 in the year

(a) 1979

(b) 1976

(c) 1964

(d) 1956

Ans: (b)

99. Under the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956, which of the following is not entitled to adopt?

(a) An unmarried person

(b) Husband with the consent of wife

(c) Wife who is divorced

(d) Husband without the consent of wife

Ans: (d)

100. Which is a relative incapacity for marriage

(a) Marriage with wife’s sister when wife is alive

(b) Marriage with fifth woman in the presence of four wives

(c) Absence of required number of witnesses at the time of marriage

(d) All of the above

Ans: (d)

101. What is a caveat?

(a) A warning

(b) An injunction

(c) Writ

(d) Certiorari

Ans: (a)

102. Which of the following protects personal freedom?

(a) Quo Warrantor

(b) Mandamus

(C) Habeas Corpus

(d) Certiorari

Ans: (c)

103. Copies made from or compared with the original is

(a) primary evidence

(b) secondary evidence

(c) inadmissible evidence

(d) None of the above

Ans: (b)

104. Which of the following sections of the Indian Evidence Act relates to accomplice?

(a) Section 30

(b) Section 133

(c) Section 134

(d) Section 29

Ans: (b)

105. Under Section 122 of the Indian Evidence Act, ‘privilege’ is available to

(a) judges

(b) advocates

(c) magistrates

(d) husband and wife

Ans: (d)

106. Facts supporting or rebutting the opinion of the experts are relevant under

(a) Section 45 of the Indian Evidence Act

(b) Section 46 of the Indian Evidence Act

(c) Section 50 of the Indian Evidence Act

(d) Section 51 of the Indian Evidence Act

Ans: (b)

107. Which statement is not correct?

(a) Some facts are relevant but not admissible

(b) Some facts are admissible but not relevant

(c) All relevant facts are admissible

(d) All admissible facts are not relevant

Ans: (c)

108. Which one of the following cases relates to right of private defense?

(a) Jaidev vs State

(b) Ram Rattan vs State

(c) Guljar Singh vs State

(d) Rajesh Kumar vs Dharam

Ans: (a)

109. Which Provision of the Indian Penal Code makes water pollution punishable?

(a) Section 277

(b) Section 278

(c) Section 279

(d) Section 280

Ans: (a)

110. Which one of the following sections of the Indian Penal Code relates with punishment for cheating?

(a) Section 415

(b) Section 417

(c) Section 416

(d) None of the above

Ans: (b)