Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 5 Part 9

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

111. Which one of the following sections of the Indian Penal Code has been declared unconstitutional as violate of Articles 14 and 21 of the Constitution of India?

(a) Section 301

(b) Section 303

(c) Section 306

(d) Section 314

Ans: (b)

112. In which of the following cases some important principles regarding the defense of unsoundness of mind were propounded?

(a) McNaughton Case

(b) RV Prince

(c) RV Dudley and Stephen

(d) RV Govinda

Ans: (a)

113. The procedure of trials held before the Court of Sessions is provided in the Code of Criminal Procedure under

(a) Sections 204 to 210

(b) Sections 220 to 224

(c) Sections 225 to 237

(d) Sections 238 to 245

Ans: (d)

114. Who can tender pardon to accomplice under Section 306 of the Code of Criminal Procedure?

(a) Chief Judicial Magistrate only

(b) Metropolitan Magistrate only

(c) Magistrate of the First Class only

(d) All of the above

Ans: (c)

115. In a summary trial the maximum period of imprisonment is

(a) not exceeding three months

(b) not exceeding six months

(c) not exceeding one year

(d) not exceeding two years

Ans: (a)

116. Preliminary Decree can be passed in a suit

(a) for partition

(b) for partnership

(c) for possession and mesne profit

(d) All of the above

Ans: (d)

117. Under Order VI Rule 17 of the Code of Civil Procedure, the court can allow to alter or amend the proceedings to

(a) either party

(b) to plaintiff only

(c) to defendant only

(d) to only one defendant, if there are more than one defendant

Ans: (a)

118. Arrest of a person in execution of a decree has been provided

(a) Under Section 53 of the Code of Civil Procedure

(b) Under Section 54 of the Code of Civil Procedure

(c) Under Section 56 of the Code of Civil Procedure

(d) Under Section 55 of the Code of Civil Procedure

Ans: (d)

119. Point out incorrect response. The following are modes of abetment

(a) instigation

(b) engaging in conspiracy

(c) aiding

(d) None of the above

Ans: (d)

120. The Privy Council decision in Tilakdhari Lal Vs Khedan Lal relates to

(a) Section 3 of the Transfer of Property Act

(b) Section 41 of the Transfer of Property Act

(c) Section 107 of the Transfer of Property Act

(d) Section 122 of the Transfer of Property Act

Ans: (a)

121. Which Section of the Transfer of Property Act, 1882 was amended in the year 2002?

(a) Section 106

(b) Section 100

(c) Section 108

(d) Section 110

Ans: (a)

122. In the Transfer of Property Act, immovable property does not include

(a) building

(b) land

(c) pond

(d) standing timber

Ans: (d)

123. Transfer of a right to enjoy the immovable property for a certain time is

(a) mortgage

(b) agreement to lease

(c) license

(d) lease

Ans: (d)

124....... is not defined in the Code?

(a) Orchard

(b) Arrears

(c) Cooperative Society

(d) Alluvion

Ans: (d)