Solved Political Science Expected MCQs for CLAT Part – 10

Download PDF of This Page (Size: 119K)

81. Consider the following statements:

1. In a parliamentary system, the executive leader is elected from the legislative branch directly.

2. I case of differing opinions of the legislature and the executive, it is easier to enact legislation under the presidential system.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

82. Pay commission final report is submitted:

(a) To the president who in turn places it before the parliament

(b) To the Finance minister, who in turn places it before the Cabinet

(c) To the Finance Minister who in turn places it before the PAC

(d) To the prime minister, who in turn sends to the parliament for approval?

Answer: b

83. Which of the above scheme targets to reduce the physical demand for gold?

1. Sovereign gold bonds

2. Gold Monetization

3. Indian Gold Coin scheme

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Answer: c

84. Consider the following statements with regards to Article 20:

1. It prohibits the state from enacting any type of ex- post facto legislation.

2. It protects a person against self-incrimination

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Consider the following statements:

1. Protection of basic human rights

2. Dispute Redressal mechanism

3. Independent judiciary

4. Right to recall

Answer: c

85. Which of the above are the necessary features of a modern representative democracy?

(a) 1 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

86.Assertion (A): Sitting during the National Anthem mean disrespect for the National Anthem under article 51-A Reason (R): It is a constitutional duty of every citizen under article 51-A to respect the ideals and institutions, the national flag and the national anthem.

(a) A and R both are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R both are true but R is not a correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Answer: d

87. The term ‘recurrent slope lineage is in the context of:

(a) Artificial neural network exhibiting internal memory

(b) A new form of cancer therapy targeting diseased cells only

(c) Dark streaks on the walls of certain Martian craters that seem to wax and wane with seasons

(d) Regular bursts of plasma from a star

Answer: e

88. Which of the above programs helped in Maternal and Neonatal Tetanus elimination in India?

1. National Rural Health Mission

2. Janani Suraksha Yojana

3. Mission Indradhanush

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

89. With reference to Fundamental Duties as enshrined in the Constitution of India, consider the following statements:

1. Supreme Court may take these duties in consideration to determine the Constitutionality of any law.

2. Supreme Court has held that the duties are obligatory for the citizens.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

90. With reference to Fundamental Duties, consider the following statements:

1. Fundamental duties place civic as well as moral duties on the citizen

2. Some fundamental duties also extend to foreigners.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a