Solved Political Science Expected MCQs for CLAT Part – 5

Download PDF of This Page (Size: 121K)

41. With reference to Directive principle of state policy, consider the following statements:

1. It fosters respect for international law and treaty obligations.

2. It encourages settlement of international disputes through arbitration.

3. It work towards disarmament and non- proliferation.

4. It aims to maintain just and honourable relations between nations.

5. It seeks co –operation with other nations for mutual beefs.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2an 4 only

(c) 2, 3 and 5 only

(d) 3, 4 and 5 only

Answer: b

42. Consider the following statements:

1. The Constitution (86th) Amendment Act 2002, inserted Article 21A in the constitution.

2. Under Article 21 Ago Cogitation, re and complication is a frontal right of all the children between the age of six to fourteen Years.

3. Article 21 Aar and Right to Education Act 2009 can be enforced against unaided minority and non- minority schools. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a

43. Which of the following rights are construed as a part of ‘Fright to life and personal liberty’ under Article 21?

1. Right to good health.

2. Right against solitary confinement.

3. Right to die with dignity.

4. Right to sound sleep.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

(e) All statements are correct

Answer: e

44. Which of the following rights are implicit under Right to Freedom of Speech and Expression?

1. Freedom of silence

2. Right to demonstrate and strike

3. Right against tapping of telephonic conversation

4. Right to know about government activities.

Select the correct answer using the code given below: (a) 1and 3 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer: d

45. With reference to Inner Line permit system, consider the following statements:

1. It is issued by the Government of India

2. Jawaharlal All Nehru introduced this to protect the cultural heritage of tribal communities in his first term.

3. Recently, Sikkim has been demanding ILP to protect its cultural diversity. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 only

(d) 2 and 3 only

Answer: a

46. With reference to the Global Gender Gap Index 2015, consider the following statements:

1. It is a report brought by United Nation.

2. India has improved its ranking compared to last year.

3. Among the BRICS grouping, India has the lowest rank.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

47. With reference to Fundamental Right as enshrined in the Indian Constitution, consider the following statements:

1. Fundamental Rights are included in part III of the Constitution.

2. Fundamental Rights safeguard individual liberty and restrict liberty of the state.

3. The parliament cannot amend Fundamental Rights.

4. Any new law which restricts the scope of Fundamental Rights can be challenged in the Supreme Court.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1,2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 2, 3 and 4only

Answer: c

48. With reference to Freedom of Speech and Expressing, consider the following statements:

1. Freedom of expression includes the right to express the views of others as well

2. Right to Freedom of Expression is not an absolute right and is subject to limitations.

3. If any expression of opinion, published in a newspaper, undermines the dignity of a court then the court is entitled to exercise the power under contempt provisions.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d