CLAT 2012 Solved Paper (Part 10 of 27)

Get unlimited access to the best preparation resource for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

  1. Priyanka Chopra has been named National Ambassador of
    1. WHO
    2. UNICEF
    3. UNESCO
    4. International Red Cross Society

    Answer: c

  2. Who is leading in the Republican primaries to contest the American Presidential election scheduled in November 2012?
    1. Sara Palin
    2. Newt Gingrich
    3. Rick Santorum
    4. Mitt Romney

    Answer: d

  3. Supreme Court recently declared ‘Salva Judum’ unconstitutional. What is ‘Salva Judam’
    1. A terrorist outfit
    2. An armed civilian group formed to combat Maoists
    3. A money-chain business
    4. Custom of killing a girl for inter-caste marriage in the name of honour

    Answer: b

  4. As per the Indian Union Budget of 2012 − 13, the income-tax exemption limit for persons below 65 years of age is
    1. ₹ 175000
    2. ₹ 200000
    3. ₹ 250000
    4. ₹ 190000

    Answer: b

  5. The UN Climate Change Conference 2011 was held in
    1. New Delhi
    2. Doha
    3. Durban
    4. Geneva

    Answer: c

  6. P sells a table to Q at a profit of 10 % and Q sells it to R at a profit of 12 % . If R pays ₹ 246.40 for it, then how much had P paid for it?
    1. 200.00
    2. 300.00
    3. 248.00
    4. 346.00

    Answer: a

  7. The least value of x, for which the expression x2 + x + 17 will not give a prime number, is
    1. 7
    2. 11
    3. 13
    4. 17

    Answer: d

  8. A train 300 meters long is running at a speed of 25 meters per second, it will cross a bridge 200 meters long in
    1. 5 seconds
    2. 10 seconds
    3. 20 seconds
    4. 25 seconds

    Answer: c

  9. If 0.06 % of a number is 84, then 30 % of that number is
    1. 25.2
    2. 420
    3. 42000
    4. 2520

    Answer: c

  10. A sum was divided among P, Q & R. R got double than P who got double than Q. If the difference between the shares of Q and R is ₹ 3675.00, then the sum in rupees is
    1. 4900
    2. 8575
    3. 11025
    4. 7350

    Answer: b

  11. If the ratio of the areas of two squares is 25: 36, then the ratio of their perimeters is
    1. 5: 6
    2. 25: 36
    3. 6: 5
    4. 36: 25

    Answer: a

  12. The denominator of a fraction is greater than its numerator by 11. If 8 is added to both its numerator and denominator, then it becomes . The fraction is

    Answer: d