CLAT 2012 Solved Paper (Part 11 of 27)

Get unlimited access to the best preparation resource for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

  1. The value of 5, where x = 2 + v3 and y = 2 − v3, is
    1. 12
    2. 16
    3. 14
    4. 10

    Answer: c

  2. If the volume of a sphere is divided by its surface area, we obtain 27 cm. The radius of the sphere is
    1. 9 cm.
    2. 81 cm.
    3. 27 cm.
    4. 24 cm.

    Answer: b

  3. One-third of one fourth of a number is 12. Then the number is
    1. 96
    2. 144
    3. 108
    4. 36

    Answer: b

  4. In the number series 4, 10, 23, 50, 104,216, 439 the wrong number is
    1. 10
    2. 23
    3. 104
    4. 50

    Answer: c

  5. The price of 2 trousers and 4 shirts is ₹ 1,600. With the same amount one can buy 1 trouser and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, he has to pay
    1. ₹ 2400
    2. ₹ 4800
    3. ₹ 1200
    4. ₹ 3700

    Answer: a

  6. If, the value of is
    1. N/A
    2. N/A
    3. N/A
    4. N/A

    Answer: a

  7. A dealer buys an article for ₹ 380.00. What price should he mark so that after allowing a discount of 5 % he still makes a profit of 25 % on the article?
    1. ₹ 500
    2. ₹ 475
    3. ₹ 95
    4. ₹ 465

    Answer: a

  8. In a factory, the production of scooters rose to 48400 from 40000 in 2 years. The rate of growth per annum is
    1. 20 %
    2. 10 %
    3. 30 %
    4. 8 %

    Answer: b

  9. If, then will be
    1. 9
    2. 10
    3. 27
    4. 7

    Answer: d

  10. When 16 × 4 + 12 × 3 − 10 × 2 + 8x + 20 is divided by 4x − 3, the quotient and the remainder are, respectively
    1. N/A
    2. N/A
    3. N/A
    4. N/A

    Answer: d

  11. The sum of two numbers is 2490. If 6.5 % of one number is equal to 8.5 % of the other, the numbers are
    1. 1411 and 1079
    2. 1412 and 1080
    3. 1141 and 1709
    4. 1214 and 1800

    Answer: a

  12. 120 men had food provision for 200 days. After 5 days, 30 men died of an epidemic. The food will last for further
    1. 280 days
    2. 260 days
    3. 290 days
    4. 252 days

    Answer: b

  13. Out of the total income, X spends 20 % on house rent and 70 % of the remaining amount on household expenditure. If X saves ₹ 1800, the total income is
    1. ₹ 8000
    2. ₹ 9500
    3. ₹ 7500
    4. ₹ 8500

    Answer: c