CLAT 2012 Solved Paper (Part 7 of 27)

Get unlimited access to the best preparation resource for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

  1. Who said that, ‘Man is a social animal’
    1. Socrates
    2. Aristotle
    3. Kahn
    4. Plato

    Answer: b

  2. World Computer Literacy day is celebrated on
    1. November 14
    2. November 3
    3. December 2
    4. July 5

    Answer: c

  3. Whose teaching inspired the French Revolution?
    1. Rousseau
    2. Locke
    3. Hegel
    4. Wagner

    Answer: a

  4. The II Africa-India Summit was held in May 2011 in
    1. New Delhi
    2. Lagos
    3. Nairobi
    4. Addis Ababa

    Answer: d

  5. The famous Akshardham temple is situated in the city of
    1. Jamnagar
    2. Gandhinagar
    3. Jammu
    4. Madurai

    Answer: b

  6. Who out of the following was the recipient of Dhyan Chand Award in 2011?
    1. Satish Pillai
    2. Hukam Singh
    3. Shabbir Ali
    4. Mukh Bain Singh

    Answer: c

  7. Name the annual fair of Rajasthan that is famous for its camel trading event.
    1. Maru Mela
    2. Pushkar Mela
    3. Suraj Kund Mela
    4. Sonepur Mela

    Answer: b

  8. The 38th G − 8 summit will be held in 2012 in
    1. USA
    2. UK
    3. Germany
    4. Canada

    Answer: a

  9. Who was awarded the Nobel Prize for literature in 2011?
    1. Paul Lauterbur
    2. Bill Clinton
    3. Tomas Transtromer
    4. Shirin Ebadi

    Answer: c

  10. Who was awarded the UNESCO King Sejong Literacy Prize in 2011?
    1. Nelson Mandela
    2. National Literacy Service, Burundi
    3. Medha Patkar
    4. National Literacy Mission, India

    Answer: b

  11. December 10 is observed as
    1. World Health Day
    2. UN Day
    3. Red Cross Day
    4. Human Rights Day

    Answer: d

  12. Which is the largest gland in human body?
    1. Pancreas
    2. Liver
    3. Thyroid
    4. Pituitary

    Answer: b

  13. The book titled ‘The Google Story’ has been authored by
    1. David A Vice
    2. Shobha Dey
    3. Fredrick Forsyth
    4. Vikram Seth

    Answer: a

  14. Which strait separates Europe from Africa
    1. Mallaica
    2. Gibralter
    3. Berring
    4. Palk

    Answer: b

  15. Taiwan was earlier known as
    1. Fuchow
    2. Marshall Island
    3. Formosa
    4. Macau

    Answer: c