CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 10

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

89. China objected to the Dalai Lama’s recent visit to Tawang in Arunachal Pradesh. What was he visiting in Tawang?

(a) A Buddhist monastery

(b) A memorial to Tibetans massacred by the Chinese army

(c) The residence of Panchen Lama

(d) None of the above

Ans: (c)

90. Which one of the following tribes’ lives in the Niyamgiri Hills, which is at the heart of the controversy surrounding Vedanta Resources’ mining operations?

(a) Manna Dhora

(b) Dongria Kondh

(c) Pardhan

(d) Mal Pahariya

Ans: (b)

Mathematics

91. Ranjeetha walks around the circular park in 15 min. If she walks at the rate of 5 km/h, at the minimum, to reach the center of the park from any point on its perimeter?

(a) 100 m

(b) 200 m

(c) 250 m

(d) 300 m

Ans: (b)

92. If x - =, then the value of x is

(a) 12

(b) 9

(c) 8

(d) 6

Ans: (d)

93. Francis has 18 eggs out of which 12 eggs were sold at 10% loss than the cost price. At what mark-up should he sell the remaining eggs to cover his losses?

(a) 5%

(b) 10%

(c) 15%

(d) 20%

Ans: (d)

94. If the length and height of a brick increases by 10% each respectively and the breadth reduces by 20%, what is the percentage change in the volume of the brick?

(a) 28

(b) 30

(c) 32

(d) 36

Ans: (c)

95. A flagpole 18 m high casts a shadow 9.6 m long. What is the distance of the top of the pole from the far end of the shadow?

(a) 20 m

(b) 20.04 m

(c) 20.4 m

(d) 24 m

Ans: (c)

96. The 10th term of the series 5, 8, 11, 14………… is

(a) 32

(b) 35

(c) 38

(d) 185

Ans: (a)

97. A bag contains 19 red balls, 37 blue balls and 27 green balls. If a ball is picked up from this bag at random, what is the probability of picking a blue ball?

(a) 19/83

(b) 37/87

(c) 34/81

(d) None of these

Ans: (d)

98. A cylindrical tennis ball container can contain maximum three balls stacked on one another. The top and bottom balls also touch the lid and the base of the container, respectively. If the volume of a tennis ball is 240 cm, then what is the volume of the container?

(a) 1080 cm

(b) 840 cm

(c) 1440 cm

(d) 720 cm

Ans: (a)

99. Akbar will turn 50 when his son Jehangir turns 18. What will be Akbar’s age when it will be exactly 5 times that of Jahangir?

(a) 36

(b) 40

(c) 44

(d) 48

Ans: (b)

100. Arun can climb a Coconut tree by 1.5 ft by each lift; however, he slips 0.5 ft every time he makes the next lift. How many individual lifts he will have to reach the top the Coconut tree of 18.5 ft?

(a) 20

(b) 19

(c) 18

(d) 17

Ans: (c)