CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 11

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

101. Jogen’s taxable income for 2010-11 is Rs.500000. The tax rates are (i) nil for first 150000, (ii) 10% for 150001-300000 and (iii) 20% for the remaining. His Tax liability is

(a) Rs.45000

(b) Rs.50000

(c) Rs.55000

(d) Rs.60000

Ans: (c)

102. The ratio of two numbers is 4: 5. But, if each number is increased by 20, the ratio becomes 6: 7. The sum of such numbers is

(a) 90

(b) 95

(c) 100

(d) 60

Ans: (a)

103. During the academic session 2009-10, in Banaras Hindu University, Varanasi, the number of students studying Arts, Law and Commerce was in the ratio of 5 : 6 : 7. If during the academic session 2010-11 the number of students studying Arts, Law and Commerce increased by 20%, 30% and 40% respectively, what will be new ratio?

(a) 26: 42: 63

(b) 36: 44: 73

(c) 26: 39: 49

(d) 30: 39: 49

Ans: (d)

104. A customized Jewellery was sold at Rs.1000 with 90% discount on the ‘making charges. If the payment made for making charges was Rs.100, what is the approximate rate of discount on the product?

(a) 35

(b) 45

(c) 47

(d) 90

Ans: (c)

105. A man walks from his house of the Railway station to catch a train, which is running as per schedule. If he walks at 6 km/h, he misses the train by 9 min. However, if he walks at 7 km/h, he reaches the station 6 min before the departure of train. The distance of his home to the Railway station is

(a) 2 km

(b) 1.5 km

(c) 10.5 km

(d) 1.25 km

Ans: (c)

106. Difference between two numbers is 9 and difference between their squares is 981. Lowest of the two numbers is

(a) 40

(b) 50

(c) 55

(d) 59

Ans: (b)

107. Ms. Jhulan Goswami scores 102 runs in the 18th innings of her career and thus increases her average by 5. After the 18th inning, her average is

(a) 17

(b) 21

(c) 26

(d) 28

Ans: (a)

108. In a staff room of 25 teachers, 13 drink black coffee, 7 milk coffee, 9 drink both tea and either type of coffee or everyone drinks either of the beverages. How many teachers drink only tea?

(a) insufficient information

(b) 5

(c) 6

(d) 9

Ans: (a)

109. A box contains 90 disc which are numbers from 1 to 90. If one disc is drawn at random from the box, the probability that it bears a perfect square number is

(a) 1/10

(b) 1/11

(c) 1/90

(d) 1/9

Ans: (a)

110. Two coins are tossed simultaneously. The probability of getting at the most one head is

(a) ¼

(b) ½

(c) ¾

(d) 1

Ans: (c)

Logical Reasoning

Directions (Q. Nos. 111 to 118) Study the sequence of letters, numbers of words carefully to work out the pattern on which it is based, and therefore what the next item in the sequence must be, For example, the sequence ‘A,C,E,G, ………’, has odd numbered letters of the alphabet; therefore, the next item must be ‘I”. The meanings of the words are irrelevant.

111. A, B, D, G, K, P, …….

What is the last alphabet in this sequence?

(a) Z

(b) Y

(c) V

(d) X

Ans: (c)

112. B, C, E, G, K, M, Q, S, …….

What is the next alphabet in this sequence?

(a) T

(b) U

(c) V

(d) W

Ans: (b)