CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 12

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

113. Z, X, T, N, …….

What is the next alphabet in this sequence?

(a) E

(b) F

(c) G

(d) H

Ans: (b)

114. ‘Apple, Application, ………, Approval, Apricot, April’

Which of the following best fits in the blank?

(a) Arrogant

(b) April

(c) Appropriate

(d) Apiary

Ans: (c)

115. ‘Sunday, Monday, Wednesday, Saturday, Wednesday, Monday, Sunday, …….’

Which of the following best fits in the blanks?

(a) Sunday

(b) Tuesday

(c) Saturday

(d) Thursday

Ans: (a)

116. ‘387924, ……, 3724, 423, 32, 2’.

Which number is missing?

(a) 42978

(b) 42783

(c) 42983

(d) 42783

Ans: (a)

117. ‘Gym, humn, lynx, pygmy, rhythm’

Which of the following words does not belong to the above set?

(a) Myrrh

(b) Mythic

(c) Flyby

(d) Syzygy

Ans: (d)

118. Aadvark, Eerie, Iiwi, Oolong, ………

Which of the following words follows the pattern of this series?

(a) Uvula

(b) Uulium

(c) Uranium

(d) Uranus

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 119-121) in the following three questions, assume that a ‘fact’ expresses something that can be proved by clear and objective data. An opinion expresses a judgment, view, attitude, or conclusion that is not backed by data.

119. Which one of the following statements is best described as an assertion of opinion rather than as assertion of fact?

(a) Brazil, China, and India are now among the largest emitters of greenhouse gases

(b) Scientists agree that human activity is an important cause of climate change

(c) The Indian government’s policy on climate change is misguided

(d) The Indian government’s policy on climate change has changed significantly in the last five years

Ans: (b)

120. (A) The number of people migrating into Bengaluru has increased significantly in recent years.

(B) This is because Bengaluru provides more economic opportunities than the towns and villages from which these migrants come.

(c) This sudden influx of migrants has made the city less pleasant to live in.

(D) The success of the government’s rural employment guarantee act might have the effect of stemming some rural-urban migration.’

Which one of the above statements is best described as an assertion of opinion rather than as assertion on fact?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans: (d)

121. Which one of the following statements, if true, is best described as an assertion of opinion rather than an assertion of fact?

(a) Mumbai is larger than Pune.

(b) Mumbai is smaller than Pune.

(c) Mumbai is more cultured than Pune.

(d) Mumbai is more crowded than Pune.

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 122-124) There are two or more statements along with four conclusions deduced from the statements. You are required to answer based on the statements and the conclusions. Make the factual assumptions required by the question even if you believe the statement is false.

122. Statement 1 Some aeroplane are balloons.

Statement 2 Some balloons are rockets.

Conclusions

(A) Some aeroplane are rockets.

(B) Some rockets are tables.

(C) All the rockets are balloons.

(D) All the balloons are aeroplane.

If statement 1 and 2 are true, which conclusions follow?

(a) (B) and (D)

(b) (A) and (C)

(c) Only (D)

(d) None of these

Ans: (d)