CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 13

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

123. Statement 1 All whales are fish.

Statement 2 Some fish are not amphibians.

Statement 3 All whales are amphibians.

Statement 4 Some amphibians are not fish.

Conclusions

(A) Some fish are amphibians.

(B) Some amphibians are fish.

(C) Only whales are both fish and amphibians.

(D) All amphibians are fish.

Assuming only that Statement 1,2,3 and 4 are true, which of the above conclusions may be deduced?

(a) (A) and (B)

(b) Only (C)

(c) Only (D)

(d) None of these

Ans: (d)

124. Statement 1 All libraries are laboratories.

Statement 2 No laboratories are hostels.

Conclusions

(A) All laboratories are libraries.

(B) Some hostels are libraries.

(C) Some libraries are hostels.

(D) No library is a hostel.

If statement 1 and 2 are true, which conclusions follow?

(a) (A) and (B)

(b) (B) and (C)

(c) (C) and (D)

(d) Only (D)

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 125 to 127) Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

Instead of being concerned with what happens in practice ……. [economics] is increasingly preoccupied with developing pseuo-mathematical formulas. These provide models of behaviour which never quite fit what actually happens, in a way which resembles the physical sciences gone wrong; instead of equations describing reality, economics produces equations describing ideal conditions and theoretical clarity of a type which never occurs in practice.

125. Which of the following best summarizes the argument of this passage?

(a) Economics ought to be more like the physical sciences

(b) Theoretical clarity is undesirable in economics

(c) The physics sciences are wrong to emphasize mathematic formulae

(d) The mathematical equations used by economists do not accurately describe the real world

Ans: (d)

126. Which of the following claims is not implied in the passage above?

(a) Equations should stop using mathematical models.

(b) Equations describing ideal conditions should not be mistaken for equations describing reality

(c) Theoretical clarity should not come at the expense of accuracy

(d) Models of human behaviour should be true to the complexity of human nature

Ans: (d)

127. Which of the following, if true, would most weaken the argument of the passage above?

(a) The physical science are themselves reducing their reliance on mathematical formulae

(b) The real world in fact closely approximates ideal theoretical conditions

(c) We do not at present have the mathematical expertise to model the full complexity of the world economy

(d) Academic economists need to be more sensitive to human nature

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 128-129) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

Religions, like camel caravans, seem to avoid mountain passes. Buddhism spread quickly south from Buddha’s birthplace in southern Nepal across the flat Gangetic plain to Sri Lanka. But it took a millennium to reach China ……… The religious belt stretched eventually to Mongolia and Japan, but in Afghanistan Buddhism filled only a narrow belt that left pagans among the valleys to the east and west in Kailash and Ghor.

128. Which of the following best summaries the subject of this paragraph?

(a) The Afghan people were hostile to Buddhism

(b) Geography has considerable impact on the spread of religious

(c) Buddhism does not flourish in mountainous regions

(d) Religion has a considerable impact on geography

Ans: (c)

129. Which of the following, if true, would most weaken the conclusion to the above argument?

(a) Christianity took several centuries to cross the Atlantic Ocean to America

(b) The Hindukush mountains made no difference to the speed with which Islam spread

(c) Buddhism is strongest in mountainous regions

(d) Jainism is less popular in cold climates

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 130 to 131) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

Friendship was indeed a value for the villagers, more for men than for women. Two good friends were said to be ‘like brothers’, (literally, ‘like elder brother-younger brother’, annatammandirahage). I heard this expression several times and I could not help recalling the statement of an elderly English colleague who had told me that he and his brother were very close and had written to each other every week. He had added, ‘We are very good friends.’ That is friendship connoted intimacy in England while in Rampura (as in rural India everywhere), brotherhood conveyed intimacy.

130. Which of the following best summarizes the conclusion of the argument of this paragraph?

(a) Friendship has greater value for men than for women

(b) People in England have different attitude to brotherhood and friendship than people in rural India

(c) Brotherhood has greater value in rural India than in England

(d) Friendship has greater value in England than in India

Ans: (b)