CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 14

Doorsteptutor material for CLAT is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

131. Which of the following, if true, would directly contradict the conclusion of the above argument?

(a) People are less likely to have large families in England

(b) People in England are no longer close to their family members

(c) People in England do not think that friendship connotes intimacy

(d) People in rural India think that sisters cannot be intimate

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 132 - 133) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

A language is most easily learnt when it is in tune with the social context. To teach an Indian child in English at the primary stage … Strengthens distinctions of class and status and warps the mind. Failure to resort to regional languages in literacy campaigns also hampers their success.

132. Which of the following best summaries the argument of the passage above?

(a) Learning English warps, the mind

(b) Language policy should be devised with an eye to social context

(c) Literacy campaigns in India have failed

(d) English should be taught at the secondary school level

Ans: (b)

133. Which of the following claims, if true, would weaken the argument in the passage above?

(a) Literacy campaigns are more successful when conducted in English

(b) Learning English at an early age has been found to weaken class distinctions

(c) Children who learn English at the primary-school stage have been found to show greater intellectual ability than those who learn English only at the secondary level

(d) All of the above

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 134 to 136) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

The tribes should develop their own cultural and make their contribution to the cultural richness of the country. It is unnecessary to cause them to change their customs, habits of diversions so far as to make themselves indistinguishable from other classes. To do so would be to rob rural and pastoral life of its colour and stimulating diversity.

134. Which of the following conclusions is not implied by the passage above?

(a) It is good for India՚s tribal people to develop their culture

(b) Tribal customs should not be allowed to change in any respect

(c) Forcing tribal people to change their customs reduces the diversity of rural life.

(d) Tribal culture is part of the cultural richness of India

Ans: (d)

135. Which of the following claims runs directly counter to the spirit of the passage above?

(a) Tribal people should be able to decide what elements of the modern world to adopt

(b) The government should make modern science and medicine available to tribal people

(c) Tribal people should not be subjected to any coercion to conform to non-tribal cultural norms if they do not violate the law

(d) The tribals should assimilate as far as possible into non-tribal culture as a condition of full citizenship

Ans: (a)

136. Which of the following is not an assumption required by the above argument?

(a) Colour and diversity are desirable things

(b) Tribal people can contribute to India՚s cultural diversity

(c) Changing tribal customs is a necessary condition of making modern medicine available to tribal people

(d) Rural life is presently full of colour and diversity

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 137 to 138) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

India is the only country in the world where, in the States which are governed by the Communist party, human rights are fully respected-and that is only because the Bill of Rights is firmly entrenched in our national Constitution. We can proudly say that our Constitution gave us a flying start and equipped us to meet the challenges of the future.

137. Which of the following conclusions is not implied by the passage above?

(a) Communist states often do not respect human rights

(b) Communist states never respect human rights

(c) The entrenchment of the Bill of Rights is what ensures that even Communist-governed states respect human rights

(d) The Indian Constitution prepared India for the challenges of independence

Ans: (b)

138. Which of the following, if true, would weaken the above argument?

(a) Communist governments are motivated to respect human rights out of Communist principles, not Constitutional ones

(b) The Constitution of India is itself sympathetic to Communist principles

(c) Human rights need to be enforceable to have any meaning

(d) Countries without a strong culture of human rights are prone to oppressing minorities

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 139 to 140) Read the following passage carefully and answer the questions following that.

Poverty is … more restrictive and limiting than anything else. If poverty and low standards continue then democracy, for all its fine institutions and ideals, ceases to be a liberating force. It must therefore aim continuously at the eradication of poverty and its companion unemployment. In other words, political democracy is not enough. It must develop into economic democracy also.

139. Which of the following is not implied by the above passage?

(a) Democracy has ceased to be a liberating force

(b) Democracies should aim to eliminate poverty

(c) Poverty and unemployment go hand in hand

(d) Political democracy should develop into economic democracy

Ans: (c)

Developed by: