CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 15

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

140. Which of the following views, if true, would weaken the argument of the above passage?

(a) Political democracy is inseparable from economic democracy

(b) Poverty does not in fact restrict freedom

(c) Democracy flourishes most in poor societies

(d) Economic democracy is a necessary condition for the elimination of unemployment

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 141 to 146) The following questions comprise of one or more statements. Please answer the questions based on the given statement(s). Please make the factual assumptions required by the question even if you believe the statement is false.

141. Statement Where there is smoke, there is fire. Which of the following statements, if true, would show that the above statement is false?

(a) There is sometimes smoke where there is no fire

(b) There is sometimes fire where there is no smoke

(c) There is no fire where there is no smoke

(d) None of the above

Ans: (a)

142. Statement Where there is poverty, there are always thieves.

Which of the following statements, if true, would show that the above statement is false?

(a) America is a rich country and there are thieves in America

(b) Bhutan is a poor country and there are no thieves in Bhutan

(c) Bangladesh is a poor country and there are many thieves in Bangladesh

(d) Nepal is a rich country and there are no thieves in Nepal

Ans: (b)

143. Statement 1 Sugar is bad for people with diabetes.

Statement 2 Leela does not eat sugar. If Statements 1 and 2 are true, which of the following statements follows?

(a) Leela has diabetes

(b) Sugar is bad for Leela

(c) People with diabetes do not eat sugar

(d) None of the above

Ans: (d)

144. Statement 1: People who read fashion magazines do not like to read fiction.

Statement 2: Tenzin does not read fashion magazines.

If Statements 1 and 2 are true, which of the following conclusions might be said to follow?

(a) Tenzin likes to read fiction

(b) Tenzin may or may not like to read fiction

(c) Tenzin does not like to read fiction

(d) Tenzin does not like fashion magazines

Ans: (b)

145. Suleiman All Communists are atheists.

Sheeba That is not true.

Which of the following, if true would make Sheeba’s reply the most convincing?

(a) My uncle is an atheist, but he is not a Communist

(b) My uncle is a Communist, but he is not an atheist

(c) My uncle is a Communist and an atheist

(d) My uncle is neither a Communist nor an atheist

Ans: (b)

146. Statement 1: All pingos are Byronic.

Statement 2:

Statement 3:

Fill in the blank.

(a) Shalisto is a pingo

(b) Shalisto is not a pingo

(c) Shalisto is not Byronic

(d) None of the above

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 147 to 155) Read the given argument or statement carefully, making any factual assumptions necessary. Then choose the best answer out of the four choices to the question asked. Note that not all the facts given will be relevant for determining the answer.

147. China has a higher literacy rate than India. This is due to the greater efficiency of the Communist system. Efficiency is sorely lacking in India’s democratic system. Therefore, democracy is the biggest obstacle to India’s achieving 100% literacy.

Which of the following, if true, would directly undermine the above argument?

(a) Inefficiency is equally a problem in democracies and Communist countries

(b) Communist systems do not respect human rights

(c) Freedom is more important than literacy

(d) China is slowly making the transition to democracy

Ans: (a)

148. In 399 BC, a jury in Athens condemned Socrates to death for impiety and corrupting the morals of the youth. Socrates’ friends offered to help him escape, but Socrates refused. Socrates argued that the fact that he had lived in Athens for so many years meant that he had committed himself to obeying its law. It would therefore be wrong for him to break those very laws he was implicitly committed to obeying. Which one of the following claims constitutes the most plausible challenge to Socrates’ argument?

(a) Long residence only commits someone to obeying just laws and Socrates was convicted under an unjust law

(b) Long residence by itself does not imply a commitment to obeying laws since one never made any explicit commitment

(c) Obedience to the law is not always required

(d) There is no point in escaping from prison since one will anyway be captured again

Ans: (b)