CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 4

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

23. The writer refers to the ‘anti-reservation discourse’ to argue that

(a) Dalit literature has had a very difficult journey since its origins

(b) Manu Joseph is viscerally opposed to Dalits

(c) Persons belonging to the upper castes are inherently indifferent to routine violence against Dalits

(d) Indian society is not yet ready to equitably share, on its own, social, cultural, and political space with Dalits

Ans: (d)

24. Which of the following statements is least likely to be inferred from this passage?

(a) The author of Serious Men has used the literary device of satire to present an unflattering picture of women’s characters

(b) Issues of representation of minorities have been debated extensively in American literature

(c) The writer of this passage believes that engagement with Dalits is necessary only because such engagement affirms the importance of identity politics

(d) The writer believes that Rohington Mistry presented a stereotypical representation of Dalits character in his book

Ans: (c)

25. According to the information available in the passage, the writer attributes the prevalence of representation of Dalits by non-Dalits in literature, art, and media to

(a) The nationalist understanding of Indian history

(b) Marginalization of BR Ambedkar from nationalist movement

(c) The anti-reservation discourse

(d) Brahminical control over cultural production

Ans: (d)

26. Which of the following is not among the reasons suggested by the writer for engaging with Dalit writing?

(a) Dalit literature has the potential to sensitize non-Dalits about the experiences of the former

(b) Dalit writing is more authentic than representation of Dalits by non-Dalits

(c) Dalit literature does not have the support of numbers

(d) The aesthetic value of Dalit writing

Ans: (a)

27. Which of the following statement cannot be inferred from the passage?

(a) Upper castes have dominated the instruments of cultural production in Indian society

(b) Indian society is unwilling to recognize Dalits as equal, rights-bearing human beings

(c) Dalit writers have carved out a space for writings on Dalit experience and world view

(d) The judiciary in India, in its opposition to reservation, has betrayed its unwillingness to acknowledge Dalits as equal bearer of rights

Ans: (d)

28. The writer of this passage is critical of Rohington Mistry’s A Fine Balance because

(a) It is an example of a book on Dalit characters by a Noo-Dailt

(b) The book suggests that Dalits are nothing more than passive suffered without any agency

(c) The book ignores the everyday violence that Dalits must confront with

(d) It bares the passive literary style of the author, Rohington Mistry

Ans: (b)

29. Which of the following words would be the best substitute for the word ‘sly’ in this passage

(a) Bright

(b) Wise

(c) Devious

(d) Dim

Ans: (c)

30. “It is not as if Dalit movements _____ not active during the periods that from Fine Balance’s? backdrop.” Select the most appropriate choice to fill in the blank in the above sentence

(a) is

(b) was

(c) were are

Ans: (c)