CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 6

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

38. The writer argues that the nature of criticism he, Dalrymple and French have received for their book’s renders reading their books superfluous because

(a) Such criticism has been limited to a very small minority of Indians

(b) These writers are popular among Indian youth, even among those who have not read their books

(c) The literary styles of these writers are not the sole focus of such criticism.

(d) Such criticism is less about what has been written in their books than about who can write on India

Ans: (d)

39. According to the passage, the question ‘who gets to write about India’s is complicated because

(a) India has been historically open to and tolerant of foreign writers and artists

(b) This issue can be satisfactorily resolved only if we can decide who gets to decide gets to write about India

(c) Ascriptive identities are becoming more important in a globalized world

(d) This would result in a shift of attention from what has been written to who has written.

Ans: (d)

40. ‘But with many outsides’ India-related books recently hitting bookstores there, the sensitivity _____ flared a bout of vigorous literary nativism, with equally vigorous counterpunches.’ Select the most appropriate choice to fill in the blank in the above sentence

(a) has

(b) have

(c) was

(d) did

Ans: (a)

General Knowledge/Current Affairs

41. Which prominent Barrister-politician, who proclamation of 1975, breathed his last in Kolkata on 6th November 2010?

(a) Jyoti Basu

(b) Siddhartha Shankar Ray

(c) Hiren Mukherjee

(d) Indrajit Gupta

Ans: (b)

42. Who is the author of the book ‘Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India’, criticized for its content?

(a) Nirad C Chaudhry

(b) Joseph Leyveld

(c) Khushwant Singh

(d) Hermann Kellenbach

Ans: (b)

43. Which Gharana of Classical singing did Late Pandit Bhimsen Joshi belong to?

(a) Dhrupad

(b) Maihar

(c) Kirana

(d) Etawah

Ans: (c)

44. 14th March 2011 was the 80th Anniversary of the first Indian sound Film (talkie). Which Movie was it?

(a) Jahan Ara

(b) Alam Ara

(c) Noorjahan

(d) None of these

Ans: (b)

45. Which internationally renowned musician collaborated with Rahul Sharma to release a music album titled ‘Namaste India’?

(a) Richard Clayderman

(b) Kenny G

(c) Yanni

(d) Ricky Martin

Ans: (b)

46. ‘War on Terrorism or American Strategy for Global Dominance authored by which of the following authors?

(a) Noam Chomsky

(b) Demetrios Caraley

(c) Lea Brimayer

(d) Manzoor Alam

Ans: (d)

47. Mohammad Asif, Mohammad Amir, and Salman Butt (Cricket players of Pakistan) have been banned for being found guilty of spot fixing. To which of the following institutions have they appealed?

(a) Pakistan Cricket Board

(b) Anti-Corruption Tribunal of the Asian Cricket Council

(c) Court of Arbitration for Sport

(d) Anti-Corruption Tribunal of the International Cricket Council

Ans: (c)

48. Indian driver Karun Chandok was recently in the news for which of the following?

(a) Being selected as a reserve driver by Team Force India for the 2011 Formula One season

(b) Being selected as a reserve driver by Team Lotus for the 2011 Formula One season

(c) Being selected as a reserve driver by the Team Ferrari for the 2011 Formula One season

(d) None of above

Ans: (b)

49. The United Nations Framework Convention on Climate Change meeting of 2010 December was held in which of the following places?

(a) Colorado

(b) Canberra

(c) Cancun

(d) None of these

Ans: (c)