CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 8

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

63. Rani Kumudini Devi, whose birth centenary is being celebrated in 2011, was the

(a) First woman barrister of India

(b) First woman Mayor of Hyderabad

(c) First woman photographer in India

(d) First woman doctor of India

Ans: (b)

64. The Supreme Court in 2010 upheld an order of the Bombay High Court to lift a four-year-old ban imposed by the Maharashtra government on publication and circulation of a controversial book, authored by American scholar James Laine. Identify the book from the following.

(a) Chhatrapati Shivaji

(b) Shivaji- The Warrior king

(c) Shivaji- The Hindu King in Muslim India

(d) None of the above

Ans: (c)

65. In which case did the Nagpur Bench of the Bombay High Court on July 14, 2010 commute the death sentence of six accused to rigorous life imprisonment?

(a) Khairlanji case

(b) Bhopal Gas Leak case

(c) Bhagalpur case

(d) Nithari case

Ans: (a)

66. The Shunglu panel was constituted for which of the following issues?

(a) Investigate the 2G Spectrum Scam

(b) Suggest Civil Service Reforms

(c) Probe the Commonwealth Games Scan

(d) Suggest reforms on center-state relationship

Ans: (c)

67. Who was appointed as the Chairman of the National Innovation Council in August 2010?

(a) Shashi Tharoor

(b) Chetan Bhagat

(c) Arindam Chaudhary

(d) Sam Pitroda

Ans: (d)

68. Name the Kenya-born political lobbyist who runs a firm called Vaishnavi Corporate Communications, and has recently been in news?

(a) Barkha Dutt

(b) Vir Sanghvi

(c) Vina Ramani

(d) Nira Radia

Ans: (d)

69. Iron Sharmila has been fasting for the last 10 year to protest which of the following issues?

(a) Rape cases against Indian Army in Manipur

(b) Emergency in Manipur

(c) Prevention of Terrorism Act 2005

(d) Application of the Armed Forces (Special Powers) Act 1958 in Manipur

Ans: (d)

70. Thein Sein is the newly appointed President of which of the following nations?

(a) Indonesia

(b) Malaysia

(c) Myanmar

(d) Thailand

Ans: (c)

71. Baglihar dam has been a matter of dispute between which nations?

(a) Bangladesh and Myanmar

(b) Myanmar and China

(c) India and China

(d) India and Pakistan

Ans: (d)

72. Who is the author of the book ‘TINDERBOX-The Past and Future of Pakistan’?

(a) Husain Haqqani

(b) Yasmeen Niaz Mohiuddin

(c) Ishrat Husain

(d) MJ Akbar

Ans: (d)

73. On 25th January 2011, BJP leaders Sushma Swaraj and Arun Jaitley were prevented from entering Srinagar and unfurl the national flag. What was that Rath Yatra called?

(a) Swabhiman Yatra

(b) Ekta Yatra

(c) Mukti Yatra

(d) Swaraj Yatra

Ans: (b)

74. Who is chairing the joint Parliamentary Committee (JPC) on the 2G Spectrum allocation issue?

(a) Murli Manohar Joshi

(b) A Raja

(c) M Thambi Durai

(d) PC Chacko

Ans: (d)

75. Saina Nehwal recently defeated Ji Hyun Sung of South Korea to win which of the following titles?

(a) Swiss Open Grand Prix Gold Badminton

(b) Commonwealth Games

(c) Singapore Open

(d) Hong Kong Open

Ans: (a)