CLAT Common Law Admission Test Solved Paper 2011 – English, Aptitude Part 9

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

76. ‘Moner Manush,’ the film to win the ‘Golden Peacock’ at the 41st International Film Festival of India was based on the life of which legendary 19th century folk singer and spiritual leader?

(a) Kabir

(b) Surjya Sen

(c) Kabir Suman

(d) Lalan Fakir

Ans: (d)

77. Justice PC Phukan Commission of Inquiry was constituted to enquire into which of the following incidents?

(a) Clashes between Nagas and Lepchas in Nagaland on 14th August 2008

(b) Clashes between Bodos and Muslims in Northern Asom’s Udalguri district on August 14th, 2008

(c) Clashes between Asomese and Bengalis in Guwahati on August 14th, 2008

(d) None of the above

Ans: (d)

78. The first woman Secretary General of SAARC is from which country?

(a) Maldives

(b) Bhutan

(c) Sri Lanka

(d) India

Ans: (a)

79. Under whose premiership was the Woman’s Reservations Bill (to secure quotas for women in Parliament and state legislative assemblies) first introduced in Parliament?

(a) Rajiv Gandhi

(b) HD Deve Gowda

(c) Atal Bihari Vajpayee

(d) Manmohan Singh

Ans: (b)

80. Which Irish player scored the fastest Century in the history of World Cup Cricket?

(a) Niall O’Brien

(b) Kevin O’Brien

(c) A Cusack

(d) Ed Joyce

Ans: (b)

81. Which of the following report brought out the 2G spectrum scam?

(a) CBI report

(b) WikiLeaks

(c) CAG report

(d) None of these

Ans: (c)

82. In February 2011, Gopa Sabharwal was appointed as the first Vice Chancellor of which University of international stature?

(a) Jawaharlal Nehru University

(b) Azim Premji University

(c) Visva-Bharti University

(d) Nalanda International University

Ans: (d)

83. With which Hindutva association are Sadhvi Pragya Singh Thakur and Swami Aseemanand associated?

(a) Vishwa Hindu Parishad

(b) Shri Ram Sena

(c) Abhinav Bharat

(d) Arya Samaj

Ans: (c)

84. With which of the following do you associate the name PJ Thomas?

(a) Central Vigilance Commission

(b) Lokpal

(c) Anti-corruption Ombudsman

(d) Banking Ombudsman

Ans: (a)

85. The 17th Commonwealth Law Conference was held in which city?

(a) Delhi

(b) Bengaluru

(c) Kolkata

(d) Hyderabad

Ans: (d)

86. Gustavo Santaotall who composed the music to the song ‘Stranger Lives’ in the movie ‘Dhobi Ghat,’ is from which of the following nations?

(a) Chile

(b) Peru

(c) Argentina

(d) Mexico

Ans: (c)

87. Which one of the following was not awarded a portion of the contested land by the judgment of the Allahabad High Court in 2010 pertaining to the Ayodhya dispute?

(a) Nirmohi Akhada

(b) Sunni Central Board of Waqf

(c) Rashtriya Swayamsevak Sangh

(d) Bhagwan Sri Ram Lala Virajman

Ans: (c)

88. Sania Mirza claimed silver in the tennis mixed doubles category in the Asian Games in Guanzhou in November 2010. Who was her Partner?

(a) Mahesh Bhupathi

(b) Somdev Devvarman

(c) Leander Paes

(d) Vishnu Vardhan

Ans: (c)