Multiple Choice Questions for General Studies Part 7

Download PDF of This Page (Size: 120K)

Q:9 A new species of Gecko, a type of Lizard usually found in warm climates, was spotted by researchers from the Osmania University in Hyderabad at

  1. Group of Monuments at Hampi, Karnataka

  2. Champaner-Pavagadh Archaeological Park, Gujarat

  3. Pattadakal, Karnataka

  4. Rock Shelters of Bhimbetka, Madhya Pradesh

Answer: A

Q:10 Name the Cricketer of East Bengal Club who died on 20 April 2015 due to an injury sustained during a Cricket Association of Bengal’s senior one-day knock-out match.

  1. Ankit Keshri

  2. Dipak Adhikari

  3. Peter Biaksangzuala

  4. Berat Sacipi

Answer: A

Q:11 Cricket South Africa on 21 April 2015 announced the launch of tournament named Africa T20 Cup. Name the person who was appointed as the Africa T20 Cup Ambassador.

  1. Herschelle Gibbs

  2. Makhaya Ntini

  3. Shaun Pollock

  4. Mark Boucher


Q:12 Name the famous historian who specialized in British Imperial and Indian history died on 20 April 2015.

  1. Alfred Toynbee

  2. AL Basham

  3. Christopher Alan Bayly

  4. AJP Taylor

Answer: C

Q:13 International Mother Earth Day was observed on 22 April 2015 with the theme

  1. It’s our turn to lead

  2. Tomorrow’s World

  3. Green Cities

  4. Our Earth. Our Care

Answer: A

Q:14 The Maglev (magnetic levitation) train of which country set the world speed record of 603 kilometer per hour (kmph)on 21 April 2015?

  1. China

  2. Japan

  3. Germany

  4. France

Answer: B

Q:15 Name the National Park of India on 21 April 2015 became India’s 48th Tiger Reserve after receiving the final approval of National Tiger Conservation Authority (NTCA).

  1. Amangarh, Uttar Pradesh

  2. Rajaji, Uttrakhand

  3. Ratapani, Madhya Pradesh

  4. Sunabeda, Odisha

Answer: B

Q:16 The state on 21 April 2015 inaugurated the excavation work on the Rs 50-crore Saraswati Revival Project. Name the state?

  1. Rajasthan

  2. Uttar Pradesh

  3. Haryana

  4. Uttarakhand

Answer: C

Q: 17 India and Canada issued joint Statement on 15 April 2015 to give new momentum to bilateral co-operation between the two nations. Consider the following statements in this context:

I. The tow countries agreed to pursue specific measures to diversify and deepen bilateral trade and investment cooperation to increase the two way flow of goods and services.

II. The two countries agreed to hold regular discussions including on the margins of international meetings.

III. The two countries agreed to explore mutually beneficial partnerships in the application of radio-isotopes for societal benefits.

IV. The two countries agreed to intensity bilateral engagement and exchange perspectives on emerging threats to national security, including in the cyber domain.

Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I, ll and III

  4. All of the above

Answer: D

Q: 18 Consider the following statements regarding Kanishka Air India Memorial Site at Toronto in Canada which was visited by Indian Prime Minister Narendra Modi on 16 April 2015?

I. It was built to commemorate the victims of 1985 terrorist attack on Air India Flight 182

II. It was jointly built by Canada and India

III. Majority of the 329 victims ware Canadians of Indian descent

Which of the above statements is/are true?

  1. I and III

  2. II and III

  3. I and III

  4. I,II and III

Answer: A