Solved Political Science Expected MCQs for CMAT Part – 1

Download PDF of This Page (Size: 128K)

1. With reference to Constitutionalism which of the following statements is most appropriate?

(a) lt is an ideology which promotes supremacy of a written Constitution

(b) lt means Constitution is necessary in a democratic country

(c) lt denotes the principle that the government derives its authority from a body of fundamental law and is limited by it

(d) lt means that Constitution must provide certain inalienable rights to the citizens

Answer: c

2. Which of the following functions were performed by the Constituent Assembly?

1. It passed certain statues as a legislative assembly

2. It ratified India’s membership of the Commonwealth

3. It abolished the office of the Secretary of State of the President of India

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

3. With reference to Dickey’s Rule of Law” which of the following elements has/have been imbibed in the Constitution India?

1. A absence of Arbitrary Power

2. Equal subjection of all classes to the ordinary law

3. The Constitution is the result of the rights of an individual

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

4. The beginning of Parliamentary System in India can be traced back to which of the following Acts?

(a) Charter Act of 1853

(b) Government of India Act, 1858

(c) Government of India Act, 1919

(d) Government of India Act, 1935

Answer: a

5. Which of the following is not the reason for the bulky Indian Constitution?

(a) Country’s diversity

(b) Elaborate provisions for center and state

(c) Cater the needs of nudge population of the country

(d) To enable smooth functioning of Infant democracy of India at the time of independence

Answer: c

6. The Second Schedule contain the provisions related to which of the following?

1. The President

2. The Speaker of the legislative Assembly in the States

3. The Comptroller and Auditor-General of India

4. The Chairman Union Public Service Commission

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

7. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Equation?

1. Directive Principles of Policy

2. Fundamental Rights

3. Preamble

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b

8. Which of the following is a federal feature of the government?

(a) Written constitution

(b) All India Services

(c) Integrated Judiciary

(d) Single Citizenship

Answer: a

9. Match the following pairs 1.

Match the pairs

1. Japanese Constitution

(a) election of Rajya Sabha members

2. Irish

(b) Rule of law

3. British Constitution

(c) Nomination of Member to Rajya Sabha

4. South A fracas

(d) Procedure established by law

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1-b; 2-a; 3-d; 4-c

(b) 1-d; 2-c; 3-b; 4-a

(c) 1-a; 2-b; 3-c; 4-d

(d) 1-b; 2-c; 3-d; 4-a

Answer: b

10. All the Lands; minerals and other things of value underlying the ocean within the territorial waters or the continental shelf of India’ vests in

(a) Respective States along the coasts

(b) Land is vested with the union, mineral resources comes under the state

(c) Land comes under the state and mineral resources are vested in the Union.

(d) All of them are vested in the Union

Answer: d