Solved Political Science Expected MCQs for CMAT Part – 4

Download PDF of This Page (Size: 121K)

31. With reference to Directive principles, consider the following statements.

1 The harmony between fundamental rights and directive principles of state policy is a part of basic structure of the constitution.

2. No law which seek to implement the directive principles under Art. 39(b) and (c) shall be void on the ground of contraventions of any of the fundamental rights. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

32. The Preamble of the India Constitution serves which of the following purpose?

1. It indicates authority of the Government is derived from the people.

2. It lays down the objectives which the Constitution seeks to accomplish.

3. It helps Judiciary to interpret provisions of the Constitution. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

33. With reference to Shama Prasad Mukherjee Rurban Mission, consider the following statements:

1. The mission aims to develop a cluster of smart villages.

2. The Centre will identify the clusters and states will implement the framework prepared by the ministry of rural development

3. There would be a separate approach for selection of clusters in Tribal and Non-Tribal Districts. Which of the statements given above is /are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: e

34. With reference to Neeranchal National watershed project by Government of India, consider the following statements:

1. It is a World Bank assisted project.

2. It aims to achieve the objective of the watershed component of the Pradhan Mantri Krishi Sinchai ana.

Which of the statements ie above is/AR correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

35. Which of the following has/have been accorded Geographical Indication status?

1. Bikaner Bhatia

2. Hyderabad Hakeem

3. Lucknow i Kebab

4. Chengalikodan Banana

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer: c

36. The tem MAST was recently in news for which of the following reasons?

(a) lt was a scheme launched by Ministry of Urban Development for mass transport in Tier-ll cities

(b) A Multi-Application Solar Telescope was operationalized at Udaipur Solar Observatory

(c) lt is a Matinee Science and Technology Institute recently opened in Cochin

(d) lt is a Multi-Application Sonar Tool developed by DRDO

Answer: d

37. Which of the following is/are explicitly mentioned in the National food security act 2013?

1. Mid-day meal scheme

2. Integrated child development services

3. Targeted public distribution system

4. Priority households

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

38. With reference to the Preamble as enshrined in the Indian Constitution consider the following statements:

1. Equality means removing all the differences among the citizens of India

2. Secular means government will not interfere at all in the matters of religion

3. Republic means the Head of the state is an indirectly elected person

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Answer: d

39. With reference to the Preamble as enshrined in the Indian Constitution consider the following statements

1. The Preamble was first part of the Constitution to be enacted

2. The 42nd Constitutional Amendment added three new words –Socialist Secular and Integrity into the Preamble

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

40. Which of the following bodies are expected to follow the Directive principles of State policy?

1. Union and State executive organs.

2. Union and State legislative organs.

3. Local self-Government

4. LIC

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d