Solved Political Science Expected MCQs for CMAT Part – 7

Download PDF of This Page (Size: 120K)

57. Which of the following Indian cities are a part of UNESCO’s Creative Cities Network?

1. Jaipur

2. Mysore

3. Varanasi

4. Madurai

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 3and 4 only

Answer: b

58. Which of the following is/are part of the Basic Structure of the Indian Constitution?

1. Effective access to justice.

2. Limited power of parliament to amend the constitution.

3. Reasonableness

4. Bicameralism in states.

Select the correct answer using the code below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: e

59. The term Co- operatives’ can be found in which of the following part/ parts of the Constitution?

1. Part III

2. Part IV

3. Part IX-B

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

60. Consider the following statements with regards to fundamental rights:

1. President, on advice of council of ministers can impose reasonable restrictions on the fundamental rights of the citizens.

2. Parliament decides upon the reasonableness of the restrictions placed on the fundamental rights of the citizens.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

61. With reference to provisions related to Panchayats and Municipalities in the Government of India Act, 1935, consider the following statements:

1. The act had specifically given powers to provincial Legislatures to enact legislation related to Panchayats.

2. The act also provided for vesting of powers related to criminal justice in Panchayats.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

62. Consider the following statements with reference to the Objectives Resolution moved by Nehru in the Constituent Assembly:

1. The Objectives Resolution was inspired from the Indian Nationalist Movement

2. It stated the firm resolve of the Constituent Assembly to proclaim India as an Independent Socialist Democracy

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

63. Consider the following statements:

1. President’s Rule

2. National Emergency

3. Martial Rule

Which of the above special circumstances has/have an effect on the Fundamental Rights of the Indian citizens?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: c

64. Consider the following statements with reference to Right to Freedom of Speech and Expression under Article 19 of the Indian Constitution:

1. The Right to acquire hold and dispose of property was originally a right guaranteed by Article 19.

2. Right guaranteed by Article 19 are protected against only state and not against private individuals.

Which of the statements given above is /are NOT correct?

(a) 1only

(b) 2only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1nor 2

Answer: d