Quantitative Ability (Part 8 of 9)

  1. A and B throw with one dice for a stake of Rs. 11 which is to be won by the player who first throws 6. If A has the first throw, what are their respective expectations

    1. Rs. 7, Rs. 4

    2. Rs. 6, Rs. 5

    3. Rs. 4, Rs. 7

    4. Rs. 5, Rs. 6

    Answer: b

  2. If r, s, and t are consecutive odd integers with r < s < t, which of the following must be true?

    1. rs = t

    2. r + t = 2t-s

    3. r + s = t − 2

    4. r + t = 2s

    Answer: d

  3. P, Q and R are three consecutive odd numbers in ascending order. If the value of three times P is three less than two times R, find the value of R.

    1. 5

    2. 7

    3. 9

    4. 11

    Answer: c

  4. Consider the following statements: When two straight lines intersect, then:

    1. adjacent angles are complementary

    2. adjacent angles are supplementary

    3. opposite angles are equal

    4. opposite angles are supplementary

    Of these statements:

    1. 1 and 3 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 1 and 4 are correct

    4. 2 and 4 are correct

    Answer: b

  5. A pole has to be erected on the boundary of a circular park of diameter 13 metres in such a way that the difference of its distances from two diametrically opposite fixed gates A and B on the boundary is 7 metres. The distance of the pole from one of the gates is:

    1. 8 metres

    2. 8.25 metres

    3. 5 metres

    4. None these

    Answer: c

  6. From a square piece of card-board measuring 2a on each side of a box with no top is to be formed by cutting out from each comer a square with sides b and bending up the flaps. The value of b for which the box has the greatest volume is

    1. b = a/5

    2. b = a/4

    3. b = 2a/3

    4. b = a/2

    Answer: c

  7. The sum of the areas of two circles which touch each other externally is 153p. If the sum of their radii is 15, find the ratio of the larger to the smaller radius

    1. 4

    2. 2

    3. 3

    4. None of these

    Answer: a

  8. Consider the following statements:

    1. If ax = b, by = c, cz = a, then xyz = 1

    2. If P = ax, q = ay (py qy), z = a2, then xyz = 1

    3. If xa = yb = zc and ab + bc + ca = 0 then xyz = 1

    Of these statements:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. Only 1 is correct

    4. All 1, 2 and 3 are correct

    Answer: d

  9. If a, b and c are three real numbers, then which of the following is not true?

    1. Mod a + b < Mod a + Mod b

    2. Mod a-b < Mod a + Mod b

    3. Mod a-b < Mod a-Mod b

    4. Mod a-c < Mod a-b + Mod b-c

    Answer: c