International Law 2000 Paper-Solved MCQs CS Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Territorial Waters are:

(a) Waters within the territorial limits of a state;

(b) Waters dividing the territory of two or more states;

(c) None of the above.

Answer: (a)

(12) A state is admitted to the membership of the’ U.N. by:

(a) The Security Council;

(b) The General Assembly;

(c) Both

Answer: (b)

(13) Advisory opinion from the I.C.J. can be sought by:

(a) The U.N.

(ii) The States

(c) Both

Answer: (c)

(14) A state is exempted from the jurisdiction of the local courts in another state:

(a) if an agreement has been made to that effect;

(b) By virtue of its sovereign status;

(c) If such an exemption is granted by the local authorities.

Answer: (b)

(15) The offence of piracy is subject to the jurisdiction of:

(a) The flag state;

(b) The offenders state

(c) All the states.

Answer: (c)

(16) A Continental Shelf is situated beneath the sea level at the approximate depth of:

(a) 200 meters

(b) 300 meters

(c) 500 meters

Answer: (a)

(17) Foreign sovereign ships sailing/anchoring in the coastal waters of another state are:

(a) subject to the law of the flag state;

(b) subject to the law of the coastal state;

(c) subject to the law of both states.

Answer: (c)

(18) In case an alien is injured in a foreign state, it is the right of the:

(a) Injured alien to bring a claim against the wrongdoer state before arrival international forum;

(b) State of the nationality of the injured alien;

(c) None of the two has a right to do so.

Answer: (b)

(19) Extradition is the process of: -

(a) Providing asylum to the person who needs it;

(b) Handing over a person accused or convict of a crime by a state to the demanding state;

(c) None of the two.

Answer: (b)

(20) The Economic and Social Council is:

(a) a specialized agency of the U.N.

(b) an organ of the U.N.

(c) N.G.O. for the uplift of economic and social standards of the people of the world

Answer: (b)

Developed by: