International Law 2002 Paper-Solved MCQs CS Set 2

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) A State has the right to use force for

(a) Obtaining raw materials

(b) Creating the protection of human rights

(c) Armed attack

(d) None of these

Answer: (c)

(12) International Court of Justice was established in:

(a) 1945

(b) 1952

(c) 1956

(d) None of these

Answer: (a)

(13) The Vienna Convention on Diplomatic Relations was adopted in:

(a) 1945

(b) 1961

(c) 1962

(d) None of these

Answer: (b)

(14) The father of International Law is considered to be:

(a) Saurez

(b) Oppeahoin

(c) Grotius

(d) None of these

Answer: (c)

(15) A State has complete immunity from the jurisdiction of foreign courts in:

(a) All cases

(b) Public acts

(c) Private cases

(d) None of these

Answer: (a)

(16) International Law Commission is a body to:

(a) Investigate situations which may threaten international peace and security

(b) Codify International Law

(c) Conciliate between the disputing States

(d) None of these

Answer: (b)

(17) The first case taken up by the International Court of Justice was:

(a) Asylum case

(b) Nationality decree in Tunis

(c) Corfu Channel

(d) None of these

Answer: (c)

(18) A state

(a) Cannot nationalize foreign property

(b) Can nationalize foreign property without compensation

(c) Can nationalize foreign property after paying compensation

(d) None of these

Answer: (c)

(19) Diplomatic Asylum means

(a) A diplomatic agent seeking asylum in the receiving State

(b) Asylum provided by a diplomatic mission

(c) Asylum provided to a political leader by a foreign State

(d) None of these

Answer: (b)

(20) Minister Resident are

(a) Higher in rank than that of the Minister Plenipotentiary

(b) Lower in rank than that of the Minister Plenipotentiary

(c) Equal in rank to the Minister Plenipotentiary

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: