International Law 2008 Paper-Solved MCQs CS Set 2

Get top class preparation for ISS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Contraband means:

(a) Things usable in war by one party against the other

(b) No war pact between the states parties

(c) Pact between the parties to stop the war temporarily

(d) None of These

Answer: (a)

(12) In the continental Shelf the coastal has:

(a) The exclusive right over all resources

(b) The exclusive right over its living resources only

(c) Has The exclusive right over its nonliving resources

(d) None of These

Answer: (a)

(13) Vienna Convention on Law of Treaties was signed in:

(a) 1961

(b) 1969

(c) 1975

(d) None of These

Answer: (a)

(14) Territorial sea of a coastal state is:

(a) Open for innocent passage of all type of foreign ships

(b) Open for innocent passage of all except the fishing ships

(c) Reserved for vessels of the coastal states only

(d) None of These

Answer: (b)

(15) Cabotage is:

(a) Part of the Sea prohibited for war activity by law

(b) No fly zone, determined by UN during war

(c) Intercourse by sea between two ports of the same state

(d) None of These

Answer: (c)

(16) Principle of Jus Soli is:

(a) Granting nationality on the basis of place of birth

(b) Granting nationality on the basis of parentage

(c) invalidation of a treaty due to change in circumstances

(d) None of These

Answer: (a)

(17) UN Declaration of Human Rights was passed in:

(a) 1945

(b) 1948 (December)

(c) 1949

(d) None of These

Answer: (a)

(18) Re Meunier and Re Castioni cases are test cases for:

(a) Extradition of military offenders

(b) Extradition of political offenders

(c) Determining the enemy Status of aliens during war

(d) None of These

Answer: (b)

(19) All international Treaties signed by the Us president are subject to ratification by the Us:

(a) Senate with 2/3 majority

(b) House of Representatives with 2/3 majority

(c) Congress with 2/3 majority

(d) None of These

Answer: (a)

(20) Prize courts are:

(a) International Courts

(b) Municipal courts

(c) judicial tribunals under UNO

(d) None of These

Answer: (b)

Developed by: