International Law 2010 Paper-Solved MCQs CS Set 1

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Consuls, in receiving state are considered representative of:

(a) Head of State

(b) The government

(c) Foreign Office

(d) None of these

Answer: (c)

2) International law is not a true law but a positive international morality:

(a) Brierly

(b) Oppenheim

(c) John Austin

(d) None of these

Answer: (c)

3) Who is known as father of International law?

(a) Jessup

(b) Grotious

(c) Hegal

(d) None of these

Answer: (b)

4) Albama claim arbritation determines the principles of:

(a) Extradition

(b) Nationality

(c) Neutrality

(d) None of these

Answer: (c)

5) Decision of arbritation is:

(a) Binding on parties

(b) Not binding

(c) Partially binding

(d) None of these

Answer: (a)

6) Indo-Pakistan conflict in 1965 was a:

(a) Non-war Armed conflict

(b) War

(c) Just border conflict

(d) None of these

Answer: (b)

7) Nationality of a women as a result of marriage with a foreigner is:

(a) Lost

(b) Changed

(c) Nothing is done

(d) None of these

Answer: (b)

8) Tashkent declaration between India and Pakistan in 1966 by USSR was a:

(a) Conciliation

(b) Mediation

(c) Arbitration

(d) None of these

Answer: (b)

9) Geneva convention for POWs was signed in:

(a) 1949 (Also called 3rd Geneva)

(b) 1952

(c) 1945

(d) None of these

Answer: (a)

10) Armed attack on enemy fall under:

(a) Retortion

(b) Reprisal

(c) Intervention

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: