Geography 2001 Paper 2 –Solved MCQs CSIR NET JRF Set 1

Download PDF of This Page (Size: 99K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Warsak Dam is situated on:

(a) Indus River

(b) Kabul River

(c) Kurram River

(d) Sawat River

(e) None of these

Answer: (b)

(2) Urbanization started with:

(a) Bronze Age

(b) Iron Age

(c) Agricultural Revolution

(d) Industrial Revolution

(e) None of these

Answer: (c)

(3) Gulf of Bothnia is located between:

(a) Norway and Denmark

(b) Sweden and Finland

(c) Ireland and Scotland

(d) None of these

Answer: (b)

(4) Arrange the following Passes according to their heights from the sea level.

(a) Bolan Pass (4)

(b) Gomal Pass (3)

(c) Shandur Pass (2)

(d) Babusar Pass (1)

(e) None of these

Answer: ()

(5) Leading fishing country in the world

(a) Chile

(b) Japan

(c) Norway

(d) U.S.A.

(e) None of these

Answer: (b)

(6) Naples is a sea port of:

(a) Spain

(b) Italy

(c) France

(d) None of these

Answer: (b)

(7) Rubber is mainly grown in:

(a) North West Europe

(b) South East Asia

(c) North East of USA

(d) None of these

Answer: (b)

(8) Largest Desert among the following:

(a) Arabian Desert

(b) Gobi Desert

(c) Kalahari Desert

(d) Atacama Desert

(e) None of these

Answer: (a)

(9) Isle of Wight is situated in:

(a) Atlantic Ocean

(b) English Channel

(c) Irish Sea

(d) North Sea

(e) None of these

Answer: (b)

(10) Tirana is the capital of:

(a) Bulgaria

(b) Romania

(c) Albania

(d) None of these

Answer: (c)

Doorsteptutor material for CTET is prepared by worlds top subject experts- Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Developed by: