Geography 2003 Paper 1 – Solved MCQs CSIR NET JRF Set 1

Download PDF of This Page (Size: 97K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Lines of equal distribution of pressure are called:

(a) Isopleths

(b) Isotherms

(c) Isobars

(d) None of these

Answer: (c)

(2) According to Ferrell’s Law winds are deflected:

(a) To their right in the northern hemisphere

(b) To their left in the northern hemisphere

(c) Not deflected at all

Answer: (a)

(3) Thermal equator is located-

(a) At the Equator

(b) North of Equator

(c) South Equator

(d) None of these

Answer: (b)

(4) Orographic rainfall is affected by:

(a) Relief features

(b) Distance from the Sea

(c) Distance from the equator

(d) None of these

Answer: (a)

(5) Lie graphs are used for depicting:

(a) Temperature of a place

(b) Rainfall of a place

(c) Growth of population

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Meanders are created by:

(a) River action

(b) Action of glacier

(c) Action of wind

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Equatorial climate has:

(a) No dry season

(b) Short dry season

(c) Long dry season

(d) None of these

Answer: (a)

(8) Oxygen in the atmosphere is:

(a) 78%

(b) 71%

(c) 59%

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Density of sea water ranges from:

(a) 1.027 to 1.028

(b) 1.010 to 1.025

(c) 1.000 to 1.020

(d) None of these

Answer: (a)

(10) West-wind-drift is a:

(a) Circumpolar drift

(b) Current of South Pacific Ocean

(c) Current of South Atlantic Ocean

(d) None of these

Answer: (a)

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC - Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Developed by: