Geography 2005 Paper 1 – Solved MCQs CSIR NET JRF Set 1

Download PDF of This Page (Size: 98K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Calcareous rocks are ________________ rocks.

(a) Sedimentary

(b) Igneous

(c) Metamorphic

(d) None of these

Answer: (a)

(2) Most of the rainfall received in Pakistan is by:

(a) Westerlies

(b) Mountain and Valley winds

(c) Monsoon winds

(d) None of these

Answer: (c)

(3) Organic deposits are mostly found over:

(a) Continental Shelf

(b) Continental Slope

(c) Deep Sea Plain

(d) None of these

Answer: (c)

(4) Irrigation is a ____________ feature.

(a) Cultural

(b) Natural

(c) Topographic

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Standard parallel is a part of _________ Projection

(a) Cylindrical

(b) Conical

(c) Zenithal

(d) None of these

Answer: (b)

(6) __________ Projection are called

(a) Mathematical

(b) Cylindrical

(c) Conventional

(d) None of these

Answer: (c)

(7) Conical Projections are suitable for:

(a) Tropical

(b) Temperate

(c) Polar areas

(d) None of these

Answer: (b)

(8) _________ is the best method of drawing distribution maps:

(a) Dot method

(b) Shade method

(c) Diagrammatic method

(d) None of these

Answer: (a)

(9) A low pressure area is called:

(a) Cyclone

(b) Anti-cyclones

(c) Wedge

(d) None of these

Answer: (a)

(10) Zenithal projections are mostly used for ______ areas:

(a) Equatorial

(b) Tropical

(c) Polar

(d) None of these

Answer: (c)

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET - Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Developed by: