Discussion on Important MCQs for CSIR NET JRF 2019

Download PDF of This Page (Size: 149K)

Complete Video at – Discussion on Important MCQs: OSI Model & TCP/IP(Computer Science)

Topics:

  • MCQs on OSI Model

  • MCQs on TCP/IP

Complete notes and preparation module at doorsteptutor.com

MCQ

Q1. The ________ layer decides the location of synchronization points.

Options:

1. Transport

2. Session

3. Presentation

4. Application

Answer: 2

Q2. The end to end delivery of the entire message is the responsibility of the _________ layer.

Options:

1. Network

2. Transport

3. Session

4. Presentation

Answer: 2

Q3. The _________ layer is the layer closest to the physical medium.

Options:

1. Network

2. Transport

3. Physical

4. Presentation

Answer: 3

Q4. Node to Node delivery of data units is the responsibility of the ________ layer.

Options:

1. Transport

2. Data Link

3. Presentation

4. Application

Answer: 2

Q5. TCP is

Options:

1. Operated at data link layer

2. Connection oriented and unreliable

3. Connection oriented and reliable

4. Connectionless and unreliable

Answer: 3

Q6. Encryption and decryption of data are the responsibilities of the ________ layer.

Options:

1. Transport

2. Data Link

3. Presentation

4. Application

Answer: 3

Q7. The _______ layer lies between the network layer and the session layer.

Options:

1. Physical

2. Data link

3. Transport

4. Presentation

Answer: 3

Q8. The application layer of a network

Options:

1. Establishes, maintains and terminates virtual circuits

2. Consists of software being run on the computer connected to the network

3.Defines the user’s port into the network

4. All of the above

Answer: 2

Q9. Which of the following statement is correct?

Options:

1. Protocols converters work like modulators

2. Protocol converters are same as TDMs

3. Protocol converters are usually not operated in pairs

4. Protocol converters are usually operated in pairs.

Answer: 3

Q10. A broadcast network, a layer that is often thin or non-existent is

Options:

1. Network layer

2. Transport layer

3. Presentation layer

4. Application layer

Answer: 1

We learnt about:

#OSImodel

#TCP/IP

#session

#physical

#datalink

#connectionorientedandreliable

#presentation

#transport

#networklayer

We learn about other encoding techniques in further videos.

Developed by: