Aptitude Logical Reasoning Averages 2019 CSIR NET JRF Part 1

Download PDF of This Page (Size: 145K)

1. The average of first 10 even numbers is?

A. 18

B. 22

C. 9

D. 11

Answer: D

2. The average of 11 numbers is . If the average of first six is and that of the last six is the sixth number is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

3. The average of first ten prime numbers which are odd is?

A.

B.

C. 17

D.

Answer: D

4. The average of first 10 natural numbers is?

A. 5

B.

C.

D. 6

Answer: B

5. The average of first 10 odd numbers is?

A. 11

B. 10

C. 17

D. 9

Answer: B

6. The average of first 10 prime numbers is?

A. 10

B.

C.

D.

Answer: C

7. The average age of three boys is 15 years and their ages are in proportion . What is the age in years of the youngest boy?

A. 15

B. 9

C. 18

D. 21

Answer: B

8. The average of 1st 3 of 4 numbers is 16 and of the last 3 are 15. If the sum of the first and the last number is 13. What is the last numbers?

A. 8

B. 6

C. 5

D. 2

Answer: C

9. The average of 9 observations was 9, that of the 1st of 5 being 10 and that of the last 5 being 8. What was the 5th observation?

A. 9

B. 8

C. 7

D. 6

Answer: A

10. The average of 10 numbers is calculated as 15. It is discovered later on that while calculating the average, one number namely 36 was wrongly read as 26. The correct average is?

A.

B. 14

C. 16

D.

Answer: C

11. The average of first five prime numbers greater than 20 is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

12. The average age of 8 men increases by 2 years when two women are included in place of two men of ages 20 and 24 years. Find the average age of the women?

A. 36 years

B. 24 years

C. 30 years

D. 18 years

Answer: C

13. The average salary of workers in an industry is Rs.200 the average salary of technicians being Rs.400 and that of non-technicians being Rs.125. What is the total number of workers?

A. 250

B. 275

C. 550

D. 400

Answer: C

14. A team of eight entered for a shooting competition. The best marks man scored 85 points. If he had scored 92 points, the average scores for. The team would have been 84. How many points altogether did the team score?

A. 625

B. 665

C. 632

D. 656

Answer: B

15. The average age of M boys is ‘b’ years and of ‘n’ girls ‘c’ years. The average age of all together is?

A. years

B. years

C. years

D. years

Answer: C

Developed by: