Aptitude Logical Reasoning Averages 2019 CSIR NET JRF Part 4

Download PDF of This Page (Size: 147K)

1. The average age of seven persons sitting in a row facing east is 28 years. If the average age of the first three persons is 21 years and the average age of the last three persons is 34 years, then find the age of the person sitting in the middle of the row?

A. 30 Years

B. 31 years

C. 26 years

D. 33 years

E. None of these

Answer: B

2. The average height of 35 boys in a class was calculated as 180cm. It has later found that the height of one of the boys in the class was wrongly written as 166 cm whereas his actual height was 106 cm. Find the actual average height of the boys in the class (Round off your answer to two decimal places).

A. cm

B. cm

C. cm

D. cm

E. None of these

Answer: B

3. The total marks obtained by a student in Physics, Chemistry and Mathematics is 150 more than the marks obtained by him in Physics. What is the average mark obtained by him in Chemistry and Mathematics?

A. 75

B. 150

C. 50

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: A

4. The present average age of a family of five members is 26 years. If the present age of the youngest member in the family is ten years, then what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member ? (Assume no death occurred in the family since the birth of the youngest)

A. 18 years

B. 14 years

C. 20 years

D. 16 years

E. None of these

Answer: C

5. The average of four positive integers is 69. The highest integer is 93 and the least integer is 39. The difference between the remaining two integers is 28. Which of the following integers is the higher of the remaining two integers?

A. 58

B. 86

C. 49

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: B

6. A student scored an average of 80 marks in 3 subjects: Physics, Chemistry and Mathematics. If the average marks in Physics and Mathematics is 90 and that in Physics and Chemistry is 70, what are the marks in Physics?

A. 60

B. 64

C. 72

D. 80

E. None of these

Answer: D

7. The average mark of the students of a class in a particular exam is 80. If 5 students whose average mark in that exam is 40 are excluded, the average mark of the remaining will be 90. Find the number of students who wrote the exam.

A. 20

B. 15

C. 25

D. 35

E. None of these.

Answer: C

8. In an exam, Amar scored 64 percent, Bhavan scored 36 percent and Chetan 44 percent. The maximum score awarded in the exam is 800. Find the average mark scored by all the three boys?

A. 384

B. 364

C. 324

D. 404

E. None of these

Answer: A

9. The average height of 50 pupils in a class is 150 cm. Five of them whose height is 146 cm, leave the class and five others whose average height is 156 cm, join. The new average height of the pupils of the class (in cm) is __________ .

A. 149

B. 151

C. 152

D. 153

E. None of these.

Answer: B

10. Rahim bought 65 books for Rs.1150 from one shop and 50 books for Rs.920 from another. What is the average price he paid per book ?

A. Rs.20

B. Rs.18

C. Rs.22

D. Rs.16

E. None of these

Answer: B

11. Five years ago the average of the ages of A and B was 40 years and now the average of the ages of B and C is 48 years. What will be the age of the B ten years hence?

A. 55 years

B. 56 years

C. 58 years

D. Data inadequate

E. None of these

Answer: D

12. The total marks obtained by a student in Mathematics and Physics is 60 and his score in Chemistry is 20 marks more than that in Physics. Find the average marks scored in Mathematics and Chemistry together.

A. 40

B. 30

C. 25

D. Data inadequate

E. None of these.

Answer: A

13. The average weight of a group of persons increased from 48 kg to 51 kg, when two persons weighing 78 kg and 93 kg join the group. Find the initial number of members in the group?

A. 21

B. 22

C. 23

D. 24

E. None of these

Answer: C

14. A trader purchased two colour televisions for a total of Rs. 35000. He sold one colour television at profit and the other profit. Find the difference in the cost prices of the two televisions if he made an overall profit of ?

A. Rs. 21000

B. Rs. 17500

C. Rs. 19000

D. Rs. 24500

E. None of these

Answer: A

15. Rs. 6000 is lent out in two parts. One part is lent at p.a simple interest and the other is lent at p.a simple interest. The total interest at the end of one year was Rs. 450. Find the ratio of the amounts lent at the lower rate and higher rate of interest?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: A

Developed by: