Aptitude Logical Reasoning Averages 2019 CSIR NET JRF Part 5

Download PDF of This Page (Size: 142K)

1. A total of 3000 chocolates were distributed among 120 boys and girls such that each boy received 2 chocolates and each girl received 3 chocolates. Find the respective number of boys and girls?

A. 70, 50

B. 60, 60

C. 50, 70

D. 40, 80

E. None of these

Answer: B

2. David obtained 76, 65, 82, 67 and 85 marks (out of 100) in English, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology. What are his average marks?

A. 65

B. 69

C. 75

D. 76

E. None of these

Answer: C

3. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

A. 0

B. 1

C. 10

D. 19

Answer: D

4. Find the average of all the numbers between 6 and 34 which are divisible by 5.

A. 18

B. 20

C. 24

D. 30

Answer: B

5. The average of first five multiples of 3 is:

A. 3

B. 9

C. 12

D. 15

Answer: B

6. The average of the two-digit numbers, which remain the same when the digits interchange their positions, is:

A. 33

B. 44

C. 55

D. 66

Answer: C

7. The average of non-zero number and its square is 5 times the number. The number is:

A. 9

B. 17

C. 29

D. 295

Answer: A

8. The average of five consecutive odd numbers is 61. What is the difference between the highest and lowest numbers?

A. 2

B. 5

C. 8

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: C

9. A family consists of grandparents, parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

A. years

B. years

C. years

D. None of these

Answer: B

10. A library has an average of 510 visitors on Sunday and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

A. 250

B. 276

C. 280

D. 285

Answer: D

11. The average of five numbers is 27. If one number is excluded, the average becomes 25. The excluded number is:

A. 25

B. 27

C. 30

D. 35

Answer: D

12. The average of 35 students in a class is 16 years. The average age of 21 students is 14. What is the average age of remaining 14 students?

A. 15 years

B. 17 years

C. 18 years

D. 19 years

Answer: D

13. The average of runs of a cricket player of 10 innings was 32. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 4?

A. 2

B. 4

C. 70

D. 76

Answer: D

14. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only . What should be the rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

A.

B.

C.

D. 7

Answer: A

15. If the arithmetic mean of seventy five numbers is calculated, it is 35. If each number is increased by 5, then mean of new number is:

A. 30

B. 40

C. 70

D. 90

Answer: B

Developed by: